Ljudet av en liten bajsplutt.

Varning för bajsinlägg ;-)

Följande utspeladet sig i går eftermiddag.

Ylva kommer fram och drar mig i byxbenet.
- Ya bajsa! säger hon.
- Har du bajsat? frågar jag.
Hon skakar på huvudet och upprepar:
- Ya bajsa!
- Behöver du bajsa? undrar jag.
Ylva nickar.
- Ska vi bajsa på pottan? frågar jag. (Gud, vaddå "VI"? Varför säger man så till småbarn??)

Ylva springer till toaletten och vi tar fram pottan. Hon sätter sig ner och vi hör ett ljud som vi aldrig förr hört. Ylva reser sig upp, tittar i pottan och säger:
- Ya bajsat!
Och ja, mycket riktigt. Det var ljudet av en liten bajsplutt som vi hade hört.

Baka bröd med baljväxter!

Det här receptet bara måste ni testa. Jag har testat med gröna linser och det blev fantastiskt gott och väldigt mättande. Testa, testa, testa! Jag tog 50 g färsk jäst istället för torrjäst, tycker det är lättare att baka med det. Och så blir bullarna väldigt stora, så nästa gång kommer jag göra 20 styck istället för 12.

http://www.ica.se/FrontServlet?s=mat_recept&state=recept&receptid=400238

Bh eller topp?

- Vi har en policy eller en inställning om att vi inte säljer bh till barn. Det har varit liv om det här förr. Därför kallar vi den för topp, säger Roger Halvarsson, inköpschef på Ica, till TT.

Så om man kallar den nåt annat går det bra?
Ibland blir jag trött på folk.

Premiärtur

Jag har ganska länge tänkt att jag ska börja jogga igen, som ett komplement till styrketräningen på Nautilus. I julas började jag fundera på det på allvar. Och ikväll tänkte jag att "nu jävlar får det vara dags". Och så blev det. Problemet var bara kläderna; jag hade inget underställ och fick låna av Anders, vilket av naturliga skäl var något för stora. Jag hade heller ingen tunnare mössa och fick låna av Ylva, vilken av ännu naturligare skäl var något för liten. Men skam den som ger sig! Ut kom jag och med målet att orka springa 10 minuter i sträck så är jag oerhört nöjd med att ha klarat av 30 minuter i sträck. Med tanke på att jag faktiskt inte har sprungit på över 2,5 år så tycker jag att jag är värd en liten applåd.
Tack! :-)



Efteråt gick jag en snabb promenad, och sen var det dags för stretching. Speciellt vaderna kände jag av, så där får jag väl träningsvärk imorgon. I övrigt kändes det väldigt bra. Ylva tyckte det var roligt med stretchingen.


Små, små fötter...

...men stora, stora skor...


Det här..


...tycker jag var fint gjort :)


Finaste tjejen...


Årsmöte i SHEDO

I går var jag på årsmöte med SHEDO (Self Harm and Eating Disorders Organisation). Vi höll på i 4 timmar, och skulle nog lätt ha kunnat fortsätta diskussionerna ännu längre. Det fanns gott om frågor och funderingar att ta upp. Engagemanget från medlemmarna är oerhört stort, det är fantastiskt bra!

SHEDO är en ideell förening som startade i augusti 2008, och verkar för att sprida kunskap om ätstörningar och självskadebeteende, ge stöd åt drabbade och anhöriga samt arbeta för en bättre vård för dessa patientgrupper. Jag anser att det är en otroligt viktig förening, och önskar att många många fler kunde bli medlemmar och stödja föreningen. I nuläget är vi uppe i 70-80 medlemmar, vilket i och för sig är ganska bra med tanke på att vi bara funnits i ett halvår. Ett medlemskap kostar bara 50 kr per år, och för att bli medlem klickar du här.

Blir alla flickor smådjävlar när de fyller 13?

Jag iakttog en mor och hennes nyblivna tonårsdotter inne på KappAhl idag. Det var en mardröm. Tjejen krävde det ena efter det andra, och så fort hennes mamma föreslog nånting svarade hon surt "det skiter väl jag i" eller "gör vad fan du vill".

Blir alla snälla små flickor smådjävlar när de fyller 13?

Men jag tyckte inte mamman var så mycket bättre heller, för hon sa ingenting emot dotterns ruggiga beteende. Hon bara accepterade, tackade och tog emot all skit som slängdes i ansiktet på henne. Sen gick hon och betalade flickans kläder.

(Inte har väl jag vart sån där? Nej, jag är ganska säker på att jag var en rätt snäll tonåring, men rätta mig gärna om jag har fel så ska jag be tusen gånger om ursäkt. Och mena det.)


En, to, te, fya, dem, sess, suu, åtta, nio, TIOOOOOOOO!

Ända sen Ylva började med AD-dropparna har vi räknat till fem varje morgon (man tar alltså 5 droppar per dag). För några månader sedan började Ylva räkna med. Först lärde hon sig "en, to, te", och tillslut kom också "fya och dem". För en vecka sen fortsatte Ylva glatt: "sess"! Vi funderade på om hon verkligen hade sagt sex eller om det bara var en slump. Men i förrgår kom det. Jag pekade på skorna och sa "Ylva har två skor. En, två".
Ylva började då räkna:
"En, to, te, fya, dem, sess, suu, åtta, nio, TIOOOOOOOO!".



Jag frågade C på dagis om de hade övat på att räkna, men det hade de inte. Sen kom hon på att de äldre barnen brukar få räkna hur många de är på samlingarna ibland. Kanske kommer det därifrån?

Jag antar att hon lär sig det som vilken sång eller ramsa som helst, men det känns ändå konstigt. En sån liten plutt ska väl inte kunna räkna? Men nej, visst, det kan hon ju inte heller. Hon kan bara rabbla.

Men ändå.

Mat-tipset!

Lagade en riktigt god gryta idag som jag måste dela med mig av! Ett tips är att ha lite mer grönsaker som står i receptet, nästa gång kommer jag ha i broccoli och kanske lite haricot verts. Så testa med det!

Currykycklinggryta
4 personer

500 g kycklingfilé
1 msk smör
1 tsk curry
salt, peppar
1 röd + 1 gul paprika
2 dl hönsbuljong
1 dl grädde
2 krm sambal oelek
1 pressad vitlöksklyfta
1/2 msk soja
2-3 msk honung
1 1/2 msk vetemjöl
salt, peppar
exotisk frukt, t ex papaya, kiwi, vindruvor eller banan till garnering
Kokt ris att servera till

Skär kycklingköttet i bitar. Stek det i smör och krydda.
Strimla och fräs paprikorna.
Lägg över kött och paprika i en gryta. Häll i samtliga ingredienser till grytan och koka upp under omrörning. Sjud i 5-10 minuter.
Smaka av med kryddor. Lägg upp kycklinggrytan på fat och servera med exotiska frukter. Servera med ris.

Weekend i utlandet

När A och jag flyttade till Lund för några år sedan svor vi på att vi skulle åka över till köpenhamn åtminstone nån gång i månaden. Det blev inte riktigt så.. Faktum är  att vi bara varit tillsammans i danmark en enda gång under de här åren, och då var det på en väldigt icke-romantisk konferens.

Men i lördags var det dags. Vid tiotiden vinkade vi hejdå till Ylva och farmor. Vi satte oss på tåget till Köpenhamn och kände oss nyförälskade, för det ska man ju göra på alla hjärtans dag.

En halvtimme senare tog vi årets första steg i det kalla men soliga Köpenhamn. Vi tog bussen ut till Christianshavn och promenerade runt i Christiania en stund. Tyvärr får man ju inte fotografera där inne, och särskilt inte på "Pusher street", så det blev inget med det. Men vi gick runt där ett bra tag och fascinerades av hur annorlunda allting var. Tycker det är ganska vackert faktiskt, på något märkligt sätt. Vi slog oss ner på Morgenstedet och åt vegetarisk lunch. Väldigt gott.
Sen promenerade vi till stan igen, och checkade in på hotell Copenhagen Crown på Vesterbrogade. Helt OK budgethotell, ungefär vad vi hade förväntat oss.

Vi vilade oss ett tag på hotellet, gjorde oss hemmastadda och läste turistbroschyrer. Strax efter 17 pälsade vi på oss igen och gav oss ut i kylan. Vi promenerade till Ströget, och gick in på Erotikmuseet på Köpmagergade. Drygt två timmar gick vi runt bland fnittriga tonårsflickor och rodnande äldre gentlemän. Vi fascinerades av det mesta och rynkade näsan åt en del.

Efter Erotikmuseet var det dags för käk, vilket vi intog på en restaurang på Vesterbrogade. Minns ej namnet på restaurangen, men det spelar ingen roll för jag hade inte tänkt rekommendera den ändå. Det var helt OK mat, men inte bättre än någon annanstans. Ca 22.30 var vi tillbaka på hotellet, nöjda med dagen.

Hotellets frukost var framdukad mellan 7.30 och 11.30, oerhört generösa öppettider tyckte vi som är vana att stiga upp senast klockan 7. Vi höll oss till 9, sen kurrade magarna ordentligt och vi gick upp till matsalen på femte våningen. Frukostutbudet var som förväntat för ett budgethotell, men jag saknade något halvgrovt bröd. Som bekant är ju brödet i Danmark antingen helt vitt eller rejält grovt.

Vid 11 checkade vi ut och promenerade till Runda tornet på Köpmagergade. I en av broschyrena stod det att de skulle ha stängt på söndagar, men i den andra stod att de hade öppet alla dagar så det var egentligen en chansning att gå dit. Men de hade öppet och vi gick runt, runt och tillslut var vi uppe. Det var inte så högt som jag hade föreställt mig men roligt ändå. I tornet hade de också en utställning om Christiania, som jag tycker var mycket intressant.

Efter runda tornet letade vi upp restaurangen RizRaz på Stora kannikestraede och satte oss till bords. Och där, mina vänner, har ni nog Köpenhamns bästa buffetrestaurang. Vi kommer garanterat att besöka den igen. Jag tog om tre gånger, och Anders fyra.

Sen rullade vi till stationen och tog tåget hem till vår lilla tjej.

Kaffe?

Lördagsmorgonens frågeställning:
Finns det kaffe i Christiania måntro?


(haha)


Mamma rita blomma!

Igår kom den, den första treordsmeningen som vi själva hört. Vi satt på golvet och ritade och så ger Ylva kritan till mig och säger "mamma rita blomma!".

För övrigt så har min dotter nu kommit i trotsåldern. Hon slänger sig på mage och skriker när något går emot henne. Ibland är det lite småroligt att se, men allt som oftast lite jobbigt. Stackars pluttan, tänk er vilken frustration!

Vinterkräksjukan

Jaha, så var det dags igen. Anders har redan hunnit tömma maginnehållet och mer därtill tre gånger idag, stackarn. Kräk, kräk, kräk. Ylva är på dagis, än så länge frisk. Skulle tro att det är samma som 10 av de 18 dagisbarnen legat däckade av. Ylva verkar ha ett extremt bra immunförsvar. Peppar, peppar. Jag mår illa, men har inte spytt än. Kanske mår jag bara illa av spy-stanken här hemma, och oron över att bli sjuk?

En sak är dock säker: Vinterkräksjukan är ett helvete.

Och vi som skulle till Småland i helgen, bowla med hela familjen och käka gott. Får se hur det blir med det nu.

Just for you, Minna ;-)

Här kommer den efterfrågade bilden. Se vad glad man bli när man är nyklippt! Ser ni att jag har en myra på tröjan? Ylva diggar den ;-)


Nyklippt

Har precis kommit hem från frisören. Kort igen, rak lugg denna gång. Har inte vant mig än, men det är ganska likt senaste klippningen ändå.
Kliar över hela kroppen, måste skynda mig in i duschen och få bort allt avklippt småhår innan det är dags för jobb igen.

Tjing!

Hon växer!

Det är konstigt hur förvånad man blir varje gång de byter klädstorlek de där små.. Köpte ett par byxor till Ylva i förrgår, i storlek 86. Fick gå tillbaka med dem i går och byta dem till 92, för de var för små. Vad underligt det kändes. Inte kan väl min lilla tös redan ha storlek 92? Det var ju alldeles nyss hon hade 74... eller?
Lunchade med Charlott igår, och enligt henne är 92 en vanlig storlek att kunna ha ganska länge. Att det liksom stannar upp lite i storleken där. Vi får väl se.
Och som vanligt hamnar jag på något sätt alltid bland barnkläderna på jobbet. Som alltid är det svårt att hålla tassarna borta.
Här är senaste inköpen:

Köpenhamn

Vi ska vara romantiska på alla hjärtans dag, 14 februari, och åka iväg bara jag och Andi. Mysigt! Det blir Köpenhamn lördag-söndag och vi behöver nog lite tips. Nån som har koll på bra hotell i Köpenhamn? Och kanske nåt att göra där? Roligt, mysigt, trevlig restaurang etc?

Knark

Dagens nya ord:

Aprikos
Knark (Ja, jag vet, vad ska fröknarna på dagis säga i veckan?)

Fast food nation

Någon som har sett "Fast food nation? Vi såg den i förrgår, och idag åt vi..... gissa vad? Jo, hamburgare till lunch. Inte från Mickey´s visserligen, utan frysta från Willys, men ändå!

Någon som törs kalla oss kräkmagade?

RSS 2.0