Min fina lilla familj!

Det finns inget vackrare. Bilderna är från maj i år.


Ylva.hjärta.dagis=sant

Idag var fjärde dagisdagen i rad som jag och Ylva sa hejdå utan tårar. Nu är hon toppenglad direkt när vi kommer dit, och att det står frukost på bordet när vi anländer gör ju inte saken sämre :-) Och så vinkar hon hejdå till mig, utan problem. Så skönt! Men hon går fortfarande bara 8-12, jag tror det är lagom till en början. Hon är ju trots allt rätt liten.

Igår blev det shopping för närmare 800 kr på H&M. Och då hade jag ändå 100 kr rabatt.... Det svider i plånboken, men det blir kallare och vi behöver nya kläder. Så är det bara, och då får det vara så.

Hur tänker folk?



Igår eftermiddag var Ylva och jag som vanligt på lekplatsen i Stadsparken och hade skoj! Vi hade med Ylvas hink och spade, men just för stunden använde hon inte den utan satt och lekte med något annat. På lekplatsen funkar det så att ligger någon leksak bara där så får man leka med den, tills ägaren själv vill använda den. Och det är ju helt ok! Så en pappa och hans dotter lånade vår hink och spade. Jag ser hur pappan gräver lite väl hårt med den, gör en djup grop och "lutar" sig över spaden när han gräver och plötsligt hör jag ett knak och spaden bryts av. Hade ett barn gjort samma sak så hade den hållt, men gör en vuxen man det, ja då kan den gå sönder. Pappan tittar på sin dotter och säger "Äh, vilken dålig spade", lägger undan den och tar en annan spade.

Ägaren till leksaken som Ylva lånat kommer tillbaka, så jag tänker att jag ska ge pappan en chans. Jag tar Ylva och säger högt "Titta Ylva, där är din hink och spade!". Så går vi fram till pappan som fortfarande sitter på samma ställe. Tar upp spaden och säger inför pappan "Men nej, har din spade gått sönder! Gud vad tråkigt.". Jag tyckte att jag gav honom en chans att säga typ "ursäkta, jag tog i lite mycket och den råkade gå sönder" men han sa ingenting alls. Dålig stil, tycker jag. Hade han bett om ursäkt hade det ju varit lugnt naturligtvis. Sånt händer, även om jag tyckte att han var lite väl hårdhänt.

Så var jag alltså redan lite irriterad. Men det blev värre, för några minuter senare ställer sig pappan upp och tänder en cigarett mitt i sandlådan! Ganska direkt får jag ögonkontakt med honom och säger "Ursäkta, måste du röka här i sandlådan?" Hans svar blir "Ja, jag måste ju hålla koll på min dotter". Varpå jag säger "Då kanske du istället kan hoppa över den cigaretten?". Men nej "Det är svårt, förstår du" säger han. Min replik är självklar: "Det handlar om att prioritera!" menar jag. Han ställer sig precis vid kanten av sandlådan och röker klart ciggen under tystnad. Idiot.

Visst, jag vet att det är svårt om man är röksugen, jag har själv rökt för tusan! Men visst fan handlar det väl om prioriteringar? Vad är viktigast, att du får din cigarett eller att du har koll på din dotter när hon leker? Att du får fylla på giftdosen i din kropp och också sprida lite till din omgivning, eller att din dotter får leka i frisk luft med dig i närheten? Nej, jag kan inte längre förstå folk som röker. Jag kan acceptera de som röker på ett schysst sätt, de som låter bli att röka bland andra (speciellt bland barn) och de som tar hänsyn till omgivningen. Men jag kan inte för fem öre acceptera de andra!


Tiden flyger iväg.

Ylva är sedan några dagar tillbaka färdiginskolad på dagis. Häftigt. Det har gått förvånansvärt bra. Numera går hon alltså som det är tänkt: 8-12 varje dag. Såhär ser en vanlig dag för Ylva ut: Frukost kl 8, lunch kl 11.15 och sen hämtning från dagis. Hem och sova, mellis och sen ut och röja i stadsparken.
Hon har blivit så enormt tuff, så modig. Lite väl tuff ibland. Hon klättrar överallt, busar, verkligen RÖJER. Och en gång i tiden var jag rädd att den lilla pluttan i min mage skulle bli en liten blygis. HAH! Långt ifrån!

Så nu har jag alltså nästan 4 timmar egen-tid varje dag när Y är på dagis. Och vad gör jag? JAg vet inte men på något sätt försvinner tiden och jag har inte hunnit med hälften av det jag tänkt. Skulle sätta upp gardiner idag, men när jag räknade på mormors-stängerna så räckte de ej till och fästena matchade inte, så det blev till att ta ner dem igen och skruva upp vanliga, IKEA-fästen. Det får väl funka det också, men nog hade det passat bättre in i vår lägenhet med mormors-stänger. Det tog lite extra tid, och så ringde jag pappa och som vanligt går ju då minuterna ännu fortare. Det är märkligt men hur ofta man än ringer så har man alltid mycket att prata om. Jag gillar det.
Och sen var det dags för mellis, och den räknar jag aldrig in i tiden men den gör ju också att lite tid försvinner. Och poff! så var det dags att hämta lillan på dagis.
Så nu sover hon, min lilla pluttrumpa, och det är väl dags för mig att vila lite också.

Ikväll blir det nautilus för hela slanten!




(och jag tar fortfarande gärna emot jobb-tips, men också tips på utbildningar som ni tror skulle passa mig! jag har en framtid att planera.)

Kalmar FF-bild till mormor

DeN hÄrr bILdeN äR tIL Däj, MoRmOr / Ylva

Ps. Takk fÖr TrÖjaN


Inskolningsdag 10

Efter att jag lämnat Ylva på dagis idag så gick jag en runda på stan. Där mötte jag halva barngruppen från dagis som var på utflykt. Ett av barnen frågade bekymrat: "Du vet väl att Ylva är på dagis?". Haha, nej! Jag visste väl att jag hade glömt något!!! Eller hur var det nu? Jag tackade iallafall för upplysningen.


Jag har sagt det förut, och jag säger det igen: Ungar är det goaste som finns!

Slänger in lite bilder!

Här är morbror Ola och Josefine med Ylva i somras


Här är mormor och Ylva i Virserum i augusti


Här är kusinerna Nathalie och William med Ylva i augusti


Faster Anna och Ylva leker i lektunneln i veckan


Farbror Pelle visar Ylva hur man ska dricka ur ett sugrör (nu i veckan)


Ylva klättrar på sin mamma :-)


Ylva och Leia leker i tunneln


Inskolningsdag 8

Max 1 minut hade Ylva gråtit efter att jag lämnat henne på dagis igår, sa personalen. När jag kom tillbaka efter 1h och 10 min smög jag utanför för att se hur hon skötte sig vid matbordet. Gud vad stolt (och förvånad!) jag blev av att se min lilla flicka sitta och själv äta med gaffel från sin tallrik. Ingen mat på golvet, till och med muggen stod på bordet och hon åt med god aptit. Jag väntade en stund innan jag gick in, ville att hon skulle äta klart först. Personalen berättade att allt hade gått jättebra. Min lilla Y hade ätit TVÅ stora portioner med potatis- och purjolökssoppa och sen 1,5 pannkaka till efterrätt! Behöver jag säga att jag är stolt?

Idag är jag iväg i 1,5 timme, men jag är inte det minsta orolig. Hon grät när jag gick, men redan innan jag hunnit få på mig skorna hörde jag att hon blev lugn igen. Så nu är jag hemma och äter, bloggar, tvättar och förbereder middagen. Det känns fantastiskt att hon trivs så bra på dagis, imorse var hon ivrig att få komma iväg till och med. Hon hämtade skorna och försökte få på dem själv. Sötis!

För övrigt var jag på spinning igår kväll för första gången på 3 veckor. Så skönt, roligt och svettigt! Känner att jag behöver prioritera träningen, för jag mår verkligen bra av det. Kul att träna i grupp också! Nu ska jag försöka komma iväg varje tisdag.

Inskolningsdag 7

För 45 minuter sedan lämnade jag Ylva på dagis. Nu sitter jag hemma och äter lunch och hon äter förhoppningsvis lunch med de andra barnen. Det här känns konstigt! En timme och 10  minuter ska jag vara borta idag. Märkligt. Jag undrar hur det går. Igår började hon inte ens gråta när jag gick, men idag storgrät hon. Men anser personalen att det inte funkar eller att hon mår dåligt så ringer de ju förstås till mig. Jag litar på deras omdöme.


Här är Ylva och Leia häromdagen när de lekte i leksakskistan. Såg för roligt ut när de hade likadana kläder..

Inskolningsdag 5

Det har gått så fantastiskt bra hela veckan med inskolningen. I onsdags gick jag iväg och lämnade Ylva ensam på dagis första gången i 10 minuter. Hon reagerade knappt när jag sa hejdå, för hon var så inne i leken. I går var jag iväg ca 15 minuter, och när jag sa hejdå blev hon ledsen och började storgråta. Och så ska man ändå ha ett leende på läpparna och bestämt gå iväg, det är inte lätt! När jag kom tillbaka berättade de dock att hon gråtit inte ens en halv minut och att hon ganska snabbt anpassat sig och börjat leka igen. Idag var jag iväg i tjugo minuter och hon reagerade likadant som igår. När jag kom tillbaka satt hon i frökens knä på sångstunden och var så inne i sången att hon knappt märkte att jag kom. Det går riktigt bra det här, och det känns skönt förstås. Men gud vad trötta vi är, både Ylva och jag, när vi kommer hem från dagis! Det blir lunch och sova direkt.
I slutet på nästa vecka är målet att Ylva ska kunna vara där själv mellan 9 och 12 och även äta lunch tillsammans med dem. Så på måndag stannar både Y och jag på lunch för första gången. Lyx att slippa laga själv ;-)

Idag är vi ensamma hela dagen, Andi ska ut och dricka öl med TT ikväll så är det nån som vill hitta på nåt så hör av er på mobilen!


Inskolningsdag 2

Det gick riktigt bra på dagis idag. Jag höll mig mest i bakgrunden och Ylva lekte med de andra barnen och om det var något så satt jag kvar och lät fröknarna reda ut problemen. Dock fick jag ta över tröstandet när Ylva ramlade ner från en låg stol... Men det gick över snabbt och var ingen fara! Vi var ute och lekte ganska mycket, ser på Ylvas kläder att hon behöver lära sig gå. När underlaget är torrt gräs är det ju lugnt men när det är blött grus, sand, lera.....då blir det lätt mer smutsiga och kladdiga än rena ytor på kläderna efteråt. Men, men, får man inte kladda och smutsa ner så kan man ju bli mopedligist. Det vet väl alla?

Imorgon ska jag lämna Y en liten stund själv på dagis. Ska säga hejdå och gå en runda på 10-15 minuter. Läskigt. Hoppas hon inte blir för ledsen, för då blir det svårt att se glad ut när man går (vilket man ska göra).

Skulle vart på spinning ikväll men det sket sig. Har inte tränat någonting på två veckor, känns helkasst faktiskt. Känner att jag blir trött av att inte träna. Men tiden kommer kanske tillbaka nångång..?


Inskolning!

Idag var första dagen av inskolningen på dagis. Vi var bara där en timme och hälsade på, men det räckte nog för idag ändå. Det gick bra, fast Ylva tar kanske för sig lite väl mycket? Hon river de andra barnens klosstorn, snor deras leksaker och tar isär deras legobyggnader. Men jag har också fått se min lilla flicka vara på sin allra första fruktstund. Härligt!

Men vackrast av allt är nog ändå när Ylva till kvällen somnar på min arm, alldeles utmattad av lek..

Bilder

Hinner inte skriva bildtexter till alla, men de flesta är från kalaset igår, de sista är från morgonens bus.


Kalas x 2!

Började dagen med att baka och förbereda två tårtor, för idag var ju dagen för Ylvas kalas! Sen drog vi ut på stan och Ylva köpte en heliumballong med Svampbob Fyrkant på. Det är Lundakalaset idag, vilket betyder lite tivoli och öltält och att Dr Alban gör bort sig/sjunger eller vad han nu gör på scen. Idol-Ola skulle vara största dragplåstret men han ställde visst in.
Hur som helst så blev det kalas för Ylva idag! Det var trevligt och för en gångs skull var jag faktiskt helt nöjd med tårtorna. Tyvärr glömde jag att fotografera dem. Till tårtbottnarna hade jag hälften potatismjöl och hälften vetemjöl och mer ägg och mindre socker än vanligt. De blev enormt luftiga, enkla att dela och goda. Den ena hade jag lemoncurd/grädde, lemoncurd/jordgubbar/kiwi på, och den andra hade jag grädde/banan, grädde/hallon/blåbär och grädde/jordgubbar/vindruvor/kiwi på.  Mycket gott.

Bilder från kalaset ska jag försöka få in en annan dag.


Lek, lek, lek!

Idag har vi vart på lekplatsen i ca 1,5 timme. Sen blev Ylva ledsen och arg när de andra barnen började spela fotboll och hon inte kunde få tag på bollen krypandes.... Så vi gick hem och lekte lite istället, åt lite mellis och sen somnade hon gott.

Hoppas hon kan sova en stund nu, för i eftermiddag blir det lek på öppna förskolan! Vi var där i måndags också, då de öppnade för terminen. Det var populärt, hon har ju inte vart där sen i våras. Men det är svårt att förstå att man inte får sno de leksakerna som andra leker med. Konstigt nog är de upptagna leksakerna mest åtråvärda. Hon lär väl sig när hon börjar på dagis antar jag....

Häromdagen såg vi "ps, I love you", den var vacker men sorglig. Igår skulle vi se "Irene Huss - glasdjävulen" men vad förvånade (och irriterade) vi blev när vi upptäckte att ljudet var kasst! Det är inte vad man förväntar sig när man hyr en film. Ska gå tillbaka i eftermiddag och klaga så vi kan få en ny film.


RSS 2.0