Ylva fick post!

Idag kom Herr Brevbärare med ett brev adresserat till Ylva. Det var en enkät från Primärvården Skåne. De ville att Ylva skulle berätta hur hon uppfattar vårdcentralen. Är hon nöjd med vården? Är det lätt att komma i kontakt med vårdcentralen? Och en mängd andra frågor.

Allra först skulle Ylva kryssa i om hon var man eller kvinna. Redan där börjar det bli problematiskt, Ylva är ju inte ens säker på vem som är mamma och vem som är pappa. Ibland pekar hon på sig själv och säger "pappa", sen pekar hon på mig och säger "mamma". Ibland är det jag som är pappa och ibland hon själv som är mamma. Men aldrig skulle jag väl kalla Ylva för kvinna, nog är hon väl en flicka ännu ett tag. Om sisådär en 16-17 år kanske jag möjligen kan tänka mig benämningen "kvinna".
Därefter ska Ylva skriva sitt födelseår med fyra siffror. Ylva kan inte räkna än, men hon tycker det är roligt när mamma säger "1 2 3 4 5" när hon ska få sina 5 AD-droppar på morgonen. Men nej, födelseår, det blir svårt.
Vidare följer mängder av komplicerade frågor. Visserligen behöver man bara kryssa i olika rutor, men jag tror inte det blir lättare för det.

Jag hoppas att Primärvården Skåne nöjer sig med en svarsenkät fylld med färgglada krit-streck. För mer kan jag inte kräva av min dotter.

Ett alternativ till nästa gång är ju annars att Primärvården Skåne skickar ut sina enkäter till patienter över 15 år. Då kanske de får bättre svar.
Ett annat alternativ är ju att adressera till "målsman för barnet" nästa gång. Då kanske jag kan tänka mig att fylla i, om nu Ylva kan tänka sig att berätta för mig hur hon upplevde det hela.

Nu äter vi opp grisaknoen!



Jag har köpt fläskfilé för första gången i mitt 24-åriga liv. Jag tänker ge det en chans, det däringa fläskaköttet som jag aldrig tyckt om, och inte ätit på väldigt många år. Men jag behöver er hjälp. Ge mig tips! Ger mig ett recept som kan få mig att tycka om fläskfilé!

Nu är jag trött efter ett hårt spinningpass, så nu går jag och lägger mig.
Godnatt!

Biff à la Bönström

Måste dela med mig av ännu ett recept ur "hela Sveriges husman". Vegetariska rödbetsbiffar med kidneybönor. Det brukar vara svårt att få en bra konsistens när man gör vegetariska biffar, men det här receptet var väldigt bra. Oerhört gott, tyckte hela lilla familjen. Anders sa "det märks ju inte ens att det inte är något kött i!" och det är väl ett gott betyg om något. Ylva sa bara "Mmmmmm MMmm" och glufsade vidare.

Här hittar ni receptet: http://www.ica.se/FrontServlet?s=butikssidor_kvantum_mat&state=recept&receptid=634215&receptname=Biff%20%C3%A0%20la%20B%C3%B6nstr%C3%B6m&butiksid=

Och så lite REKLAM...


Jag är upp över öronen förälskad i vår handdammsugare med skaft från Electrolux! Den har bott med oss i över ett halvår nu, och den har gjort mycket nytta. När den inte arbetar står den i laddaren och ser vacker ut. Innan vi fick vår nya familjemedlem (ja, jag menar dammsugaren, inte Ylva) så hade vi en sån där klumpig dammsugare med sladd. En sån där röret alltid vek sig och luften som den blåste ut luktade så illa. Ni känner säkert igen det. Det var inget roligt att dammsuga på den tiden. Vi mer eller mindre väntade ut varandra, den som allra mest stod ut med skiten i hörnen vann. Den med minst tålamod drog fram dammsugaren till sist, med mycket möda och stort besvär. Nu väntar vi aldrig ut varandra längre. Det är faktiskt rätt skoj att köra ett par varv med vår Electrolux-dammsugare. Det går fort och enkelt, den är alltid redo.

Tyvärr är det inte lika roligt att skura golvet, så under Ylvas matstol ser det ändå alltid för jäkligt ut......

Kärlek på IKEA

Vi fick några timmars barnvakt igår, och bestämde oss för att göra något romantiskt. Så vi åkte till IKEA. Japp, du läste rätt. Det var faktiskt jätteskönt, åka iväg själva, strosa, äta korv och handla onödiga saker i LUGN OCH RO. För det är där vi hittar det romantiska i det hela: det var bara vi! Ingen liten pluttrumpa att ta hand om, utan bara vi två. Vi kunde stanna och pussas och kramas lite, utan att någon liten sötnos blev avundsjuk. Vi kunde gå i vår egen takt och behövde inte stressa för att nån liten flicka började bli uttråkad. Och vi kunde prata med varandra utan att bli avbrutna hela tiden. Det är sann romantik, mina vänner.

Nallefest

Idag har de nallefest på dagis. Det betyder att alla barn har med sina nallar eller nästan-nallar och så äter de gott och leker med sina medtagna gosedjur. Ylva har ingen nalle, så hon tog med sin giraff istället. Giraffis, som brukade vara min för några år sen. Nu har den suttade öron och är ganska platt. Men den är fin ändå, förstås.

Igår lyxade jag till det. Jag bokade en tid hos frisören, och *poff* nu har jag ny frisyr. Det behövdes. Skönt att bli av med lite. Eller ganska mycket. Tycker jag. Det var längesen jag hade såhär kort.
Såhär ser det ut:

Bröderna Bus

På väg till dagis hör vi hur några ropar "Ylva! Ylva! Ylva!" bakom oss. Där kommer bröderna bus och deras mamma. De ropar och vinkar glatt. Yngsta broder bus är ju som bekant Ylvas käresta på dagis. Äldre broder bus tycker också att Ylva är en sötnos, fast mamman berättar att han brukar reta lillebrorsan hemma.
- Han ropar "Nu kommer Ylva!!!" till sin bror. Lillebror blir förstås jätteglad och springer till dörren. Men där är ju ingen Ylva. Han blir lurad gång på gång, och lika ledsen varje gång förstås.

Ungar är underbara.

Ylvamamma!

- Ylva och Ylvamamma! utropade M på dagis och pekade på oss när vi kom genom grinden. "Ylvamamma", ja det är jag det. Gulligt sagt.

För övrigt är nog järpar det mest tacksamma man kan laga. Köttbullar blir man alltid besviken på, för de blir aldrig så perfekt runda som man vill ha dem. Järpar däremot, de är i princip perfekta oavsett form. Järpar ska vara lite oregelbundet ovala sådär, storlek spelar mindre roll och är det lite skavanker här och där så är det bara charmigt.

Dagens middag blir alltså järpar. Till det serveras buljongkokta korngryn, keso och grönsaker. Unge och fästman förväntas äta med god aptit och snällt tacka för maten. Korngryn på golvet undanbedes vänligt med bestämt.

Nu ska jag äta lunch: lasagne från igår. Mumma!

Trerätterslyx

Igår kom familjen D hit på eftermiddagen. Ungarna lekte och vi lite äldre nästan-vuxna respektive vuxna lagade maten. Till förrätt blev det räksoppa, huvudrätten bestod av civapcici, bulgur och fårostsallad och efterrätten var en gudomlig chokladcheesecake. Lyx behöver man då och då, och det här var verkligen lyx värt namnet. Speciellt efterrätten.... det vattnas i munnen bara jag tänker på den ;-)

Just det, jag har glömt att rapportera om rårakorna i våffeljärn! De var goda, helt okej, men det tog så lång tid att göra dem så det var lite långtråkigt.
Idag ska jag testa dillkycklingen från husmansboken.

Numera går Ylva ungefär lika mycket som hon kryper. Det är roligt att se hur hon stapplar fram, men hon blir stadigare och stadigare.
Vi var förresten på loppisen igår. Men det blev bara en enda sak inhandlat: en docka till Ylva. Hon gillar ju dockorna (eller "bäbisarna" som de kallas) på dagis, så vi tänkte att det kanske var dags att hon får en egen. Och det var minsann ett populärt drag! Nu fattas bara lite dockkläder och en docksäng. Mamma, har inte jag en röd fin docksäng nånstans?

Och så har jag bokat tågbiljetter. Jag ska nämligen åka ensam, helt ensam, till föräldrarna i småland om några veckor. Märklig tanke, men Y ska vara hemma med sin pappa hela helgen och jag ska få sova ut, åka på utflykter med föräldrarna, shoppa på kosta outlet och förhoppningsvis få massage på Jennys två händer där jag fick presentkort förra julen..

Det vackraste en man kan säga..

Klockan 02.30 hör vi lilla Y komma krypandes mot vårt sovrum. Utan att ifrågasätta går min kära fästman ut och plockar upp lillan, går till hennes rum och lägger sig tills de båda somnar på hennes säng.
Klockan 06.00 hör jag att Y har vaknat, och således även hennes pappa. De kommer gåendes till rummet där jag fortfarande ligger hopkrupen under täcket.
"Jag är trött. Jag orkar inte.." börjar jag. Då kommer det, det vackraste en man kan säga:
"Du behöver inte, älskling. Ligg kvar så väcker Y och jag dig när frukosten är klar."

Jag älskar min fästis.


Rårakor i våffeljärn

Köpte "Hela Sveriges husman" igår, kokboken som Ica sammanställt med svenska folkets bästa moderniserade recept på husmanskost.
Föll pladask för en bild med jättesöta hjärtformade rårakor! Det som är så svårt att göra dem fina, men här är nån som kommit på att man kan grädda dem i våffeljärn. Smart! Så idag blir det Rårakor i våffeljärn till middag. Hoppas Ylva gillar det, men hon gillar ju det mesta. Som tillbehör blir det vitkålssallad.

Här är receptet för de som vill ha. Jag återkommer med resultatet.

För 4 personer.
1 1/2 kg potatis (ca 15 st)
ev 1 gul lök
1 dl flytande margarin
1 ägg
500 g vitkål (ca 1/2 huvud)
3 dl tuskisk yoghurt
5-6 msk tranbärs- eller lingonsylt
1-2 apelsiner
1 dl kolsyrat vatten
salt, grovmalen svartpeppar

1. Skala och riv potatis och ev lök. Pressa ur vätskan. Tillsätt margarin, ägg, 2 1/2 tsk salt och 1 tsk peppar. Låt stå ca 10 minter.
2. Strimla vitkålen. Blanda med yoghurt och sylt. Skala och skär apelsinerna i hinnfria klyftor. Vänd ner dem i salladen.
3. Tillsätt det kolsyrade vattnet till rårakssmeten. Grädda rårakorna i våffeljärn.
Servera med vitkålssallad och gärna stekt bacon.

Salladen går ju att förbereda, så det har jag gjort. Likaså skalat all potatis och lagt i en skål med vatten. Allt för att underlätta i eftermiddag när Ylva börjar bli hungrig.

Framtiden

Sjukgymnast kanske man skulle bli. Då kan man ju jobba inom så många olika områden! Då kan man ju till och med extraknäcka som instruktör på nåt gym, eller så. Om man vill det. Eller kan man jobba på ett företag, och förbättra personalhälsan. Det skulle jag gilla! Tror jag.
Systemvetare, tyckte Anders. Eller copywriter. Jag förstår inte ens vad orden betyder. Han tyckte iallafall inte att jag skulle bli journalist, och det håller jag väl med om.
Psykolog är intressant, men det är så lång utbildning, och jag skulle aldrig orka med att höra all skit som folk går och bär på. Jag har alldeles för lätt att ta på mig andras problem.
Lärare, nej, inte en chans.
Förskolelärare eller barnskötare då? Ja, kanske, på rätt dagis. Eller, nej förresten. Jag tror inte det ändå.
Butikspersonal, well, det gillar jag ju men kanske inte hela livet. Och dessutom behöver jag ingen utbildning för det, och jag vill bannemej ha en utbildning.
Någonting med hälsa, tror jag, skulle passa mig bra. Men inget som är för jäkla insnöat och problemfokuserat, något friskinriktat. Typ sjukgymnast på ett företag. Eller?

Morfar, mumintroll och pianolektion


Virtuellt minne?

Vad tusan betyder virtuellt minne!? Får ett felmeddelande på min dator som säger att det virtuella minnet är för lågt. Märkligt. Än så länge har den inte lagt av helt iallafall... Vi får hålla tummarna för att den börjar minnas igen!

Idag tog Ylva och jag cykeln till dagis, för vi var lite sena. Y vaknade halv 4 i natt och tyckte att det var morgon, hon pekade på leksakslådan och sa "aaah" på det där förtjusta sättet. Tog ca 1,5 timme att få henne att somna igen, sen vaknade hon strax efter sju, lika pigg som vid halv fyra. Knäppunge. Mamma är trött.

Kärlek på dagis

Direkt när vi klev innanför dörren på dagis imorse, började Leo ropa glatt från sin stol i köket "Ylva, Ylva, Ylva"! Min lilla dotter svarade med att peka på pojken och förtjust uttrycka ett långt "Aaaaah!". Fröken kollade på mig och sa: "Ja, de pussas alltså fortfarande varje dag....."

Love is a never ending story.. de har hållt ihop i en månad nu! ;-)

I am a ladiebird

För nån vecka sen var vi hos cykelhandlaren för att köpa hjälm till lilla Y så hon kan åka med oss på cykelsitsen. De skulle ha 390 kr för en liten hjälm, vilket jag tyckte var lite väl saftigt. Så vi gick hem och kollade på internet istället. Hittade en i samma storlek som vi provat ut hos cykelhandlaren, som bara kostade 129 kr plus fraktavgift 75 kr. Vi kände oss oerhört smarta, tänk vad enkelt vi kom undan! Men tji fick vi! Igår kom nämligen hjälmen på posten, och den var på tok för stor för lillpluttan! Kollade upp reglerna för retur, och villkoret är att man själv står för frakten (75+75=150 kr). Inte en chans att jag betalar 150 kr för något jag ändå inte får. Då är det ju lika bra att behålla hjälmen. På skämt satte jag den på mitt eget huvud och döm om min förvåning när jag upptäckte att den passade! Jahapp, så nu har jag en jättefin hjälm som ser ut som en nyckelpiga. Ylvas kompis Leia har för övrigt en precis likadan (dock något mindre...). Hela dagen hade jag (och Ylva förstås?) sett fram emot att få ta en första cykeltur ihop, så vi gick till cykelhandlaren igen, denna gång med svansen mellan benen. Han skrattade och provade ännu en gång ut en hjäm till lillfisan och vi betalade glatt (njae inte särskilt) 390 kr. Så kan det gå. Men oj vad Y älskar hjälmen!! Hon är helt galen i den. Och hon ÄLSKAR att cykla. Hon sitter och skrattar och dunkar mig i ryggen. Det är helt klart värt pengarna!

Och visst är det väl ändå rätt koolt med en nyckelpigehjälm? Folket tittade lite konstigt på mig, och log, när vi cyklade till dagis i morse. Men det kändes helt okej så länge Ylva satt där bak. På hemvägne, när jag lämnat av Y, fegade jag dock ur. Motvilligt erkänner jag att hjälmen hamnade i cykelkorgen istället. Hade den vart enfärgad hade den fått sitta kvar på huvudet, men en cyklande nyckelpiga i vuxenstorlek.....nej. Det gick inte. Jag ska jobba på det, jag lovar. Det är mitt mål den närmaste tiden, att våga använda hjälmen.
Men nu jäklar måste Andi också köpa hjälm, helst med något roligt djur på!


Helgen fortsättning...

Har precis lämnat Ylva på dagis, så nu fortsätter bloggandet om helgen i lugn och ro.

På fredag kväll kom mina föräldrar, just när Ylva hunnit somna. Typiskt, men de fick ju träffa henne morgonen efter. Käkade lite goda mackor, och la oss ganska tidigt. På lördagen vaknade Ylva runt halv sju som vanligt, frukost i lite lugnare tempo än vanligt, och sen ut på loppisen på Esplanaden. Köpte lite allt möjligt, småplock. Jamie Olivers kokbok t ex, jag gillar den. Och ett par kängor till Ylva, 4KIDS, snygga och fräscha för 15 kr.
Sen gick vi vidare till stationen och mötte Tess, Ylvas fadder, som var på mellanlandning. Några timmar senare åkte hon vidare till Malmö. När hon kommit gick vi till KRABAT, en leksaksaffär. De hade besök av mumintrollen, eller åtminstone två av dem! Ylva gillade att klappa dem på nosen/mulen/näsan, fast hon klappade så hårt att de fick hålla i huvudet så det inte skulle flyga av. Vore ju knas att bli ertappad som ett huvudlöst mumintroll. Har lite bilder från mötet, men ej inlagda på datorn än. Kommer senare!
Sen var det sovdags för Ylva och på eftermiddagen när hon vaknade gick vi till svärmor allihop och åt födelsedagsmiddag. Både jag och Ylvas gammelmormor har fyllt år. Svärmor hade plockat upp lite leksaker från källaren och det var uppskattat av både Ylva och hennes pappa, farbror och faster :-)
Efteråt gick vi till lekplatsen i stadsparken och röjde runt lite.

På lördagskvällen var det ju match, Sverige-Portugal. Den visades på kanal 8 som ju vi ej har, så jag och mamma och pappa gick till Glorias där vi (som tur var) hade bokat bord. Matchen började ju riktigt bra, men sen dog det ut lite. Är lite sur på Lagerbäck som är så inkörd i tryggheten att han inte vågar testa de som han plockat ut och satt på bänken. Inte ett enda byte trots att tröttheten märktes i mittfältet mot slutet! Jag tyckte att han gott hade kunnat släppa in Viktor på planen när Källström låg och vred sig i plågor efter smällen i 75:e minuten. Men nej, inte heller den här gången fick han spela, trodde det skulle bli tredje gången gilt men icke. Kanske nästa gång?

Söndag morgon blev det långfrukost, mysigt. Och sen åkte mina föräldrar vidare till min bror i Malmö. På eftermiddagen stack jag till Nautilus, men i övrigt var det en lugn dag.


Badanka + havssalt + ost

Jag har haft världens bästa födelsedagsmorgon. Ylva sov ända till sju och var på toppenhumör när hon vaknade. Hon kom in till oss och hoppade i sängen och pussade på oss. Underbart! Sen fick jag presenter från Anders. Det var tre presenter: en badanka, en ost och ett paket med havssalt. Ja, precis! Hur förvirrad tror ni jag blev? Sen skulle jag försöka lista ut vad det betydde, för presenterna skulle föreställa ledtrådar.
Havssalt+anka?
- Jaha, vi ska bada! I havet? Eller?
- Nja, typ. Osten då! Vad är alla ostar?
- Eh....... gula?
- Nej.
- Goda?
- Nope.
- Runda?
- Nix.
- Jag fattar inte!!!!!!!?
- Det börjar på Y......
- Ystade?
- YES! Osten är Ystad! Sen fick du salt......... och en badanka!
- Alright! YSTAD+SALT+BAD = Ystads saltsjöbad! SPAAAAAAAAAAAAAA!

Hur gutt som helst. Jag fick en spa-helg av Anders, för er som inte förstod det. Andi och jag ska åka iväg själva och bara vara vi och mysa och bada och basta och äta gott! Så underbart. Bästa presenten nånsin. Min fästis är så bäst! :-)


Ett skönt lugn

Anders är och tränar, Ylva ligger och sover. Själv sitter jag här, äter rostbiffsmacka i lugn och ro och smygkikar lite på tvn. Det är skönt med såna här stunder då och då, att vara helt själv och ändå inte behöva göra en massa saker. Bara ta det lugnt och slappna av.

Full fart framåt!

I fredags förstod Ylva på allvar hur enormt roligt det är att GÅ. Så nu går hon hela tiden, oftast hållandes en av oss i handen. Idag har hon gått så otroligt mycket, vi var ute i 1h och 45 minuter, och bara 15 av dem satt hon i vagnen. Hon går och går och går och går, och har hur kul som helst! En helt ny värld har öppnat sig...

Idag har vi också varit på folktandvården med Ylva för allra första gången. Hon vägrade dock öppna munnen för tandsköterskan, så vi fick vända henne uppåner och då såg sköterskan några av tänderna iallafall. Men inte tillräckligt, så Ylva fick sin vilja igenom och fick leka med tandborsten istället. Busfrö!

Någon som behöver en bilbarnstol BRIO PRIMO? Den är i väldigt bra skick, inköpt hösten 2007. Hör av er isåfall, för vi behöver frigöra plats i förrådet! Vi har också en barnvagn KNORR NIZZA (ligg+sitt) som vi vill bli av med.


Var är jackan?

Ylva hade en jättefin jacka i april/maj. Jag minns det som att den var i stl 74/80 och alldeles på tok för stor då. Den borde passa perfekt nu! Och så kan jag inte hitta den. Jag grämer mig över detta!

Förmodligen har jag lagt den på nåt extremt smart ställe, så att jag skulle hitta den lagom till hösten....

Såhär ser den ut, så om någon sierska läser detta, vänligen gör ett försök att hitta den!


TP-mästerskap

Team Liv och Anders har återigen vunnit ett TP-mästerskap. Förra gången var det mot Minna och Martin, och denna gången mot Ola och Josefine. Det är inte utan att man blir lite kaxig ;-) Vilka vill bli utmanade nästa gång?

Hade en mycket trevlig kväll i fredags, inte bara pga TP-vinsten förstås. Men som vanligt är man extra trött dagen efter, för Ylva vill ändå gå upp vid 6-tiden på morgonen oavsett om vi har sovit bra eller ej. Ungar, när lär de sig att sova ut?

Idag har regnet öst ner. "Storm" kallar de stora tidningarna det, men det håller jag inte med om direkt. Men ja, det regnar mycket och blåser en del. Vi har vart ute en liten runda och handlat, Ylva, jag och Andi. I övrigt har vi hållt oss hemma. Anders har feber, huvudvärk och är jättetrött. Tycker synd om honom. Han låg och frös och svettades om vartannat i natt. Själv var jag uppe och kräktes under natten. Min mage gillar inte mig alls, tyvärr. Men det gick över snabbt denna gång. 

I eftermiddags kom Minna och Leia och röjde runt lite. Käkade Ugglarpskorv och busade. Lika trevligt som vanligt med andra ord.

Imorgon ska Ylva till dagis i vanlig ordning, såvida inte hon också blir sjuk.


Viktig nyhet?

Reagerade på Metros löpsedel idag när jag lämnade lilla Y på dagis.

"ALLTID STÖRST OCH VIKTIGAST NYHETER!"

That's it, och jag kan inte låta bli att undra: Hade de verkligen inget större och viktigare att ha på löpet?


RSS 2.0