Saker Ylva lärt på dagis

Ylva lär sig mycket på dagis. Ibland är hon lite olydig också, och änsålänge berättar hon det själv för oss på sitt lite märkliga vis.

Ibland kommer hon hem och säger
- Schh, schhhhh Ylva inte skrika!
Då förstår vi att hon har varit högljudd på dagis.

Ibland kommer hon hem och säger
- Den är miiiiiiiin Ylva!
Då förstår vi att någon av de andra barnen tyckt att hon varit med lite för mycket.

Ibland säger hon
- Sitt ner Ylva, sitt ner
Då vet vi att hon varit olydig vid matbordet

Det är praktiskt att få informationen så tydligt om hur dagen på dagis varit. Så småningom antar jag att hon lär sig att hålla tyst om det :)

Dissad

Följande utspelar sig i första pausen på dagens högskoleprov.

Jag sitter och tar det lite lugnt, och en kille kommer och sätter sig bredvid mig. Han har också gjort provet, och han undrar hur det gick för mig.

- Jodå, det kändes rätt bra faktiskt. Själv då? undrar jag.

- Äh, det gick väl sådär. Men du har gjort det förut va? säger han.

- Mm, har gjort det en gång innan men det är typ 5-6 år sen så det räknas väl knappt... svarar jag.

- Ja, du är ju rätt gammal, påpekar han.

Jag tappar hakan. Vad fan! Jag har precis kommit över min åldersnoja!

- Gammal!? Jag är 25! utbrister jag.

- Jaja, men jag är ju 91:a, säger han och rycker på axlarna.

- Oj, ja då är du rätt liten, säger jag kaxigt.

- Men du är gammal, påminner han.

Högskoleprovet

Imorgon ska jag göra högskoleprovet. Jag är nervös. Ylva och jag har vart på Akademibokhandeln och köpt en ny linjal och en penna. Tänkte att det vore bra att ha, kanske.

Ojoj. Jag längtar till imorgon halv fem, när allt är över och Andi och jag ska ut och äta.

(Och sen måste man gå runt och fundera på provresultatet i flera veckor!)

Min vs din...

Det är inte alltid lätt med språket. Ylva börjar lära sig min/mitt och din/ditt. Hon håller sin mössa i handen och säger bestämt:

- MIN mössa.

- Ja, det är din mössa, svarar jag.

- DIN mössa? frågar lillan.

- Nej, inte min mössa. Det är din mössa, Ylva, försöker jag förklara.

- Ylvas mössa! konstaterar hon.


Trandagen!



Imorgon är det trandagen! Vi tar med traditionen från Småland till Lund, klart tranan kan komma hit också!

http://www.kalmarlexikon.se/index.php/t/trandagen.html

Ljudeffekter

Jag tror att vi kanske har använt för mycket ljudeffekter i vår uppfostran av Ylva. Nyss kom hon till mig och sa:

- Ylvas huvud boink boink bordet ajaj!

Gobbar på stan

Tionde gången som Ylva pekar rakt på en äldre herre på stan och tydligt säger "GOBBE" är det svårt att låtsas som att man inte förstår vad hon säger.

- Mamma, titta! Gobbe!

- Mm, älskling.

- Gobbe!

- Mhm....

- GOBBE!!

- Ja, det var en grön bil där borta. Ser du hunden?

- GOOOOBBE!

Malmö

Vi var på stoppa matchen-demonstrationen i Malmö i går, hela lilla familjen. Tog tåget dit vid halv elva, Ylva stod vid fönstret och tittade ut och njöt av åkturen. Mötte upp folket på stortorget vid elvatiden, gick runt och pratade och hade trevligt i 1,5 timme innan demonstrationståget startade sin vandring.

Ylva hittade två stora vattenpölar att plaska i, det var musik som spelades att dansa till och rätt så många barn att hälsa på. Hon blev också alldeles till sig av glädje när hon såg polishästarna komma, de skulle följa efter demonstrationståget. Hon vinkade glatt till polisryttarna - och de vinkade faktiskt tillbaka.

När vi började gå satt hon dock i vagnen och somnade ögonblickligen, till ljudet av tusentals människor som ropade "Bojkotta Israel, leve Palestina" och "Jalla, jalla, muren ska falla!" etcetera. Vi gick nästan längst fram och där var det väldigt lugnt och trevligt. Först efteråt har vi förstått att anarkisterna (de autonoma) gick maskerade längst bak i tåget och redan då började tända bengaliska eldar och fjanta sig. Men som sagt, inget av det nådde oss.

När vi kommit fram till stadion där matchen spelades var det lugnt tills de autonoma också kom dit. Då förstörde de allt, som vanligt. Förstår inte vem som tjänar på att attackera poliserna, att överhuvudtaget ta till våld? Vi var många tusen som var där för en fredlig demonstration, och de autonoma var bara några hundra, men ändå lyckades de förstöra allt. Det blev kaos med raketer, hemgjorda slangbomber, gatstenar som kastades etcetera etcetera. Sånt gör mig ledsen, arg och rädd. Kan inte förstå varför man gör så. Kan inte se hur någon vinner på det.

Jag väljer att minnas känslan innan och under demonstrationståget istället. Den var stark.

(Och ja, självklart höll vi oss i utkanten när vi var vid Stadion. Och självklart gick vi därifrån när vi såg vad som började hända. Pasta och köttfärssås på stan tyckte vi var ett bättre alternativ för vår lilla flicka.)

Besvikelse

Jag har varit så stolt över att jag börjat jogga igen. Det har känts enormt bra och jag har orkat mer än jag hade trott. Jag började planera för olika lopp som jag ville springa, och såg fram emot Vårruset. Men så tog det slut. Jag har gått ut för hårt, och med för dåliga skor. Dum som jag var tänkte jag lägga ner pengar på nya skor när jag väl kommit igång, så att jag visste att jag verkligen skulle använda dem. Kändes korkat att köpa skor innan jag visste om jag skulle vilja fortsätta, liksom. Det är lätt att vara efterklok. De gamla skorna gav inte tillräckligt stöd och dämpning för mina fötter. Hälarna tog stryk och nu vill det inte ge med sig. Var ute nyss för att testa, men kunde inte ta mer än ett par joggingsteg. Jag måste vila mig i form. Det är tråkigt, så jävla tråkigt.

Besviken. Ledsen.

Låååång mening

Ylvas längsta mening hittills:

- Ja vill rida rida ranka hästen heter blanka!

:)

Dagens kommentar...

Stod och plockade upp varor när min kollega kom in. Hon sken upp och sa:

- Ååååh vad fint!

Jag tittade mig omkring, funderade på hon missat att vi ändrat om på barnavdelningen, eller vad annars som kunde vara fint.

- Du har klippt dig! fortsatte hon.

- Eh.. nej.. Det har jag inte. (Tvärtom har mitt hår vuxit ut rätt mycket sen senaste klippningen)

Hon ser förvånad ut.
- Inte? Joooo... Det ser ju mycket längre ut!


"Oj vad här ser ut!"

Hela förmiddagen har jag ägnat åt att städa, plocka i ordning och göra fint. Tänkte att A skulle få bli överraskad och totalt bländad när han kom hem efter att ha jobbat morgonpasset (4-10).

Oerhört trött var han när han kom hem, tittade sig omkring och utbrast:
"Oj vad här ser ut!".

Tack, älskling. Gå och lägg dig.

(Han menade faktiskt att det var fint, det kom ut lite knasigt bara.)

Lekt med dockor



Det har varit suveränt kul på KappAhl idag. Jag har lekt med dockor nästan hela dagen! Visserligen dockor i modell större, men det gör ju bara att det är ännu roligare. Klä av, klä på, slita av armar och händer, sätta dit armar och händer. Byta kläder igen, och sist på med skorna. Och vet ni vad det roligaste av allt är? Att jag vet att morgondagen kommer se ungefär likadan ut.

Det här gillar jag!


Kusinbilder




Kycklinglasagne

Helgen har vi spenderat i Småland, hos mina föräldrar. De har sålt mitt barndomshem och kommer flytta till lägenhet om drygt en månad. Känns märkligt. För några veckor sedan var jag där med mina syskon och röjde i källaren och delade upp det som var vårt. Gamla leksaker, böcker och sånt. En hel del skolgrejer. Mycket minnen. Fick med mig en del hem då, resten tog vi hem idag. Eller ja, det mesta åtminstone. Jag har fortfarande en gammal röd träkälke (den var så snygg så jag kunde inte låta bli, mamma hade den när hon var liten tror jag) som väntar på mig där. Och en halv fåtölj (vi fick bara plats med halva idag...).

Som vanligt blev det god mat också i helgen. Ylva lärde sig säga "kycklinglasagne", inte illa. Fast det blev lite förkortat, typ "kycklasagne", men det är godkänt tycker jag.

I lördags var vi i simhallen i Emmaboda med Ylvas kusin Nathalie (7 år) och min mamma. Var riktigt, riktigt lyckat. Det var första gången Ylva badade nån annanstans än i badkaret, men hon tyckte det var roligt när hon vant sig vid att det var så mycket vatten på ett och samma ställe. Vi åkte vattenruschbanan också, lillan och jag. Mysigt.

Ikväll har jag vart ute och joggat en runda. Det känns bra! Hoppas träningsvärken imorgon inte blir lika grym som förra veckans...


RSS 2.0