Grön lasagne med spenat och ostsås

Här kommer receptet på lasagnen som jag testade igår. Den var omtyckt!

10-12 gröna eller gula lasagneplattor

Spenatröra:
3 dl strimlad purjolök
2 vitlöksklyftor i tunna skivor
1 msk smör eller margarin
1 pkt, 250 g, djupfryst bladspenat
1 burk, 250 g, kesella
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 krm riven muskot

Ostsås:
4 msk vetemjöl
8 dl mjölk
2 msk margarin eller smör
2-3 dl riven lagrad ost
(salt)

Gratinering:
1-2 dl riven ost

Fräs lök och vitlök i margarin. Grovhacka spenaten, blanda ner den och låt allt småkoka ca 5 minuter. Lägg över blandningen i en skål. Rör ner kesella och smaksätt med salt, peppar och riven muskot.

Vispa ut mjölet till ostsåsen i lite av mjölken till en slät redning direkt i kastrullen. Späd med resten av mjölken och låt koka under omrörning ca 3 minuter. Ta kastrullen av värmen och tillsätt osten. Smaka eventuellt av med lite salt.

Häll hälften av ostsåsen i botten på en smord ugnssäker form, ca 20*30 cm. Täck med pastaplattor. Lägg på hälften av spenatröran och över den pastaplattor. Täck med resten av spenatröran, sedan pastaplattor och avsluta med resten av ostsåsen. Så långt kan lasagnen förberedas.

Till serveringen: Sätt ugnen på 225 grader. Strö rikligt med riven ost över lasagnen. Gratinera i mitten av ugnen i 15-20 minuter. Servera med en sallad.

Smaklig måltid ;-)

Pälsfria dagen

Idag är det "pälsfria dagen", iallafall enligt affischerna som satts upp på stan. Jag tycker synd om alla djuren. Kunde de inte lagt pälsfria dagen på sommarn åtminstone, så djuren sluppit frysa när de tvingas ta av sig sin päls?

Taskigt, tycker jag. Tänk om vi skulle införa klädfria dagen för oss människor. Hur kul skulle det vara att springa runt naken överallt en hel dag? Och i slutet av november dessutom!

Dunderförkyld

Idag tycker jag synd om mig själv. Jag är dunderförkyld och har inte kunnat sova alls inatt. Näsan går inte att andas genom och ligger man med munnen öppen är den snustorr efter 10 minuter, så pass att man inte ens kan svälja. Det är synd om mig idag.
Ylva är på dagis och ska sova middag där. Jag ska hämta henne 13.30. Vi gjorde likadant i onsdags och då hade hon somnat på 5 minuter utan problem. Visserligen hade hon bara sovit 45 minuter, men det är inte så konsitgt kanske när det ligger 8 andra barn i samma rum och snarkar, snörvlar, hostar och pratar för sig själva. Klart man vaknar då! Men jag hoppas att hon kan sova lite längre idag ialalfall så hon inte blir för trött i eftermiddag.

För övrigt lagar jag vegetarisk lasagne med spenat och ostsås. Blir den god så lägger jag upp receptet här såsmåningom.

Hink som hatt?

Kan man ha en hink som hatt? Ja, varför inte. Såhär går Ylva omkring för jämnan numera......



Kanske har hon lärt sig av storkusinen?


Signering av bröderna Elm

Andi fotograferade när Ylva fick sin Kalmar FF-tröja signerad av David, Viktor och Rasmus förra helgen. Här kommer två bilder.




Libanesiska köttbullar

Måste dela med mig av dagens middagsrecept på libanesiska köttbullar. Underbart gott, tyckte vi alla. Tur att jag gjorde dubbel sats!

1/2 dl couscous
1 dl kokande vatten
500 g köttfärs
1/2 dl finhackad gul lök
2 hackade vitlöksklyftor
1 tsk salt
1 tsk mald spiskummin
1/2 tsk mald kanel
1/2 dl hackade pinjenötter eller valnötter (kan uteslutas)
1 ägg
1 dl vatten
olja till stekning

Sätt ugnen på 200 grader. Mät upp couscous i en skål. Häll på kokande vatten och låt grynen stå i 5 minuter.
Blanda färsen med lök, vitlök, salt, kryddor, nötter och ägg. Tillsätt avsvalnad couscous och vatten. Arbeta färsen smidig.
Forma färsen till avlånga köttbullar. Bryn dem runt om i olja. Lägg över dem i en ugnssäker form. Sätt in köttbullarna i mitten av ugnen och efterstek dem ca 10 minuter.

Vi åt dem tillsammans med bulgursallad, men den var inte Ylva lika förtjust i. Den innehöll bulgur, persilja, mynta, gurka, tomater, oliver, olivolja och pressad citron. Helt okej, men inte samma toppklass som köttbullarna. De måste ni verkligen prova!

(Receptet kommer från Barbro Lönnegrens bok "100 fräsiga färsrätter".)

Tåbitning


Ylva satte sig i helgen och började bita på tån. Det har hon inte gjort på LÄNGE. Gulligt.


Jag ville inte vara sämre, klart man är vig!


Morfar var inte heller så´pjåkig, med tanke på att han fortfarande känner av ryggskottet...


Nathalie var förstås vig som en bebis

Avslappnat

Ylva gillar sin fåtölj. Hon har en skön stil, tycker jag. Ser riktigt avslappnat och bekvämt ut!


Mormor, morfar, kusiner och en stukad fot

I helgen har vi vart i småland och hälsat på mina föräldrar, Ylvas mormor och morfar. Ylvas kusiner var också där, så det var full rulle hela helgen! Men det var skoj, och gick bättre än förväntat med alla barn under samma tak (kusinernas föräldrar var på spa, så vi var alla lite barnvakter).

I fredags stukade Ylva foten. Jösses, jag visste knappt att såna småttingar kunde göra det (men det är klart de kan...). Men hon haltade bara nån dag och sen var det lugnt igen. Dock syns det fortfarande en blodutgjutning på undersidan av foten. Stackarns!

I lördags var vi på julmarknad i Johansfors. Kul men det var mycket folk och Ylva var inte på topp direkt. Nattis (en av kusinerna) fick iallafall prova på att göra en polkastång i glas, hon var så duktig så!  Och så träffade vi bröderna Elm och Ylva fick deras autografer på sin KalmarFF-tröja. Kanonbra ju!

Igår, söndag, åkte vi hem vid ett-tiden. Har vart en riktigt bra helg, men det var som vanligt rätt skönt att komma hem också. Och Ylva lekte glatt med sina egna leksaker hela kvällen ;-)

I morse försov vi oss, Ylva vaknade inte förrän tio i åtta och vi skulle ju egentligen vart på dagis vid åtta, men jag ringde och sa att Ylva fick äta frukost hemma idag och så gick vi dit vid nio istället. Då var alla barnen ute så jag skulle för första gången lämna henne utomhus, men hon var så ledsen! Var förvånad jag blev.... och vad jobbigt det kändes att lämna henne så! Men jag förmodar att hon blev lite förvirrad av att komma till dagis och inte bli lämnad med de vanliga rutinerna (ta av overallen, in i värmen i köket och sätta sig vid frukostbordet). Jag ringde iallaflal till dagis en halvtimme senare för att se så allt var ok och det var det. Ylva var pigg och glad igen. Skönt!

Avslutar med att berätta att vårt internet är knasigt. Det är nog något fel på det mobila bredbandet, för funkar oftast inte att komma ut på nätet. Så blogginläggen kan bli färre under en period nu, men dont worry, ill be back ;-)

Avenue Q

En riktigt lyckad utekväll var det igår!
Ylvas farmor och farbror skulle passa Ylva, med nattning och allt vad det innebär. Det kändes nervöst, eftersom de aldrig nattat henne förr. Men det visade sig gå riktigt riktigt bra. Ylva hade somnat på 10 minuter, medan farbror P sjöng och farmor låg bredvid och klappade henne på huvudet. Underbart!

Först gick vi till restaurangen Mediterrainian (oj, hur stavas det?). Vi bestämde oss för att strunta i förrätt och istället satsa på huvudrätt och dessert. Det var ett lyckat drag. Anders beställde lammkotletter och jag beställde biffteki. Jättegott! Till dessert delade vi en portion cheesecake. Suveränt!

Sen gick vi till stadsteatern, där vi skulle se Avenue Q. Och jädrans, den var riktigt kul! Vi garvade högt flera gånger. Kan absolut rekommenderas! Börjar fortfarande frittra för mig själv när jag får upp bilder från föreställningen i huvudet. Så jäkla bra! Så om ni kan, ta chansen att se den!

Webaidshop

Hittade den här fantastiska sidan: www.webaidshop.se . Om du ska köpa födelsedagspresent eller julklapp till någon som har allt: köp då något till nån annan! Ett får, en get, skolavgift, skolfrukost till ett barn i Bolivia? Gå in och kolla.

Mamma Mu och Pappa Pu



Det är underbart med alla nya ord som poppar ut ur Ylvas lilla mun. Igår var det jättesvårt att natta henne efter lunch för hon hade fullt upp att öva på sitt nya ord: Klocka. Fast det blir mer "KL-KA." Gulligt.

Hon gillar att sjunga också. Om Kalle Anka som satt på en planka, ni vet? Då ropar Ylva "MAMMA, MAMMA" och så får vi fylla i med "se så stor jag är" för det tycker hon inte är lika lätt att sjunga. Hon gillar också sången om Mamma Mu. Då säger hon "Hallåååå, Mamma Muuuuu, duuuuu". Fast nu har hon kommit på en egen sång också, då byter hon ut Mamma Mu mot Pappa Pu. Det kom hon på helt själv. Hon är smart min dotter. Klart att det måste finnas en Pappa Pu också!

Förresten, vi vann tävlingen i Radio Kalmar. Tack alla ni som röstade! Och jäklar, jag fick vara med i direktsändning. Hade jag vetat det hade jag inte vågat skicka in bilden. Men det gick ju bra iallafall. Tror man kan lyssna på det i efterhand på nätet men vad jag sett så har de inte lagt upp det än. Lovar att länka dit om/när det kommer upp.

Uppdaterat: För att lyssna på radiosändningen så går ni in på http://www.sr.se/cgi-bin/kalmar/program/index.asp?ProgramID=51 och letar upp 14 november, kl 9.00-9.30. Spola fram till ca 15.20 så hör ni strax min underbara stämma. Haha!

Sovrumsgardiner och sömntuta

Såhär blev gardinerna i vårt sovrum. Ni kanske känner igen dem, vi har haft dem uppe i den förra lägenheten också.



De matchar mina tavlor bra:



Såhär ser min lilla prinsessa ut när hon sover middag:


Rösta på Ylva!

Ni röstar väl på Ylva i radio Kalmars bildtävling? Följ denna länken http://www.sr.se/cgi-bin/kalmar/program/index.asp?ProgramID=3100 och scrolla lite neråt så ser ni KFF-bilderna till höger. Där finns fem bilder och Ylvas bild är ju nr 3.

GÅ IN OCH RÖSTA, vettja! ;-)

Köksgardiner!

Jag har fått upp gardiner i köket! Såhär blev det:


Krämig linsgryta med basmatiris

Idag blir det middagstips från ICA. Krämig linsgryta med basmatiris, verkar gott. Hoppas Ylva gillar det också, men hon brukar gilla när det smakar mycket. Här hittar ni receptet: http://www.ica.se/FrontServlet?s=mat_recept&state=recept&receptid=608249

Uppdaterat: Nu har vi ätit och jädrans vad gott det var! Både Andi, jag och Ylva gillade det skarpt. Rekommenderas! Det var smakrikt men inte alls starkt, perfekt! Attans att jag ska iväg på spinning snart annars hade jag lätt klämt ner ytterligare en portion.......

Bilder

Min lilla pluttunge i Alfons-förklädet som hon fick av gammelmormor. Tror Andi eller nåt av hans syskon haft det när de var små..



Här är min kladdmaja när hon äter yoghurt. Hon gillar det, men det blir rätt kladdigt när hon ska äta själv, det är så rinnigt att det vill liksom inte stanna på skeden....


Och såhär gör min lilla sömntuta när hon tycker att det är läggdags: springer och hämtar snuttarna och i med nappen! Ser ni vilken fart hon har?


Tittade lite på tv (bolibompa kanske?) innan läggdags. Ylva kaxar med leoparden, eller vad det är..


Ylva glor på tv och Andi slappar :-)


Klappa pappas mage är också en höjdare :-)

Helgen i Småland

Har blivit ombedd att skriva om helgen i Småland, så då gör jag förstås det ;-)

Vinkade hejdå till Lund och familjen i fredags eftermiddag. Klev på ett fullsatt tåg, med folk ståendes i alla vagnarna. Vilken otur! Blev trött av tanken på att stå i 2 h 20 min. Men redan i Eslöv steg en person av och gammal fotbollsspelare som jag är tacklade jag mig fram och snodde platsen (okej, riktigt så dramatiskt var det inte, men det lät bra eller hur?). Hade faktiskt turen att kunna behålla platsen ända till Emmaboda!

I Emmaboda mötte Sofie, en barndomsvän, mig vid stationen. Underbart att ses igen. Och fantastiskt att det varje gång vi träffas känns som att vi inte varit åtskiljda en sekund, trots att det är åtskilliga månader mellan gångerna vi ses. Fick gå husesyn i hennes nya lägenhet. Kul att man i Emmaboda kan köpa en fin tvåa på 53 kvm för bara några tusen, när en liknande lägenhet i Lund kostar över miljonen. Eller, "kul" kanske inte är rätta ordet......

Kl 20 blev jag hämtad av min far, puss och kram och sen bilade hem till mor i lilla byn. Puss och kram där också och sen god mat! Pasta med räksås, mums filibabba!
Satt uppe till 23-tiden, sen sov jag gott hela natten. Vaknade 7.20 och messade "godmorgon" till lilla familjen som var kvar i Lund.

Frukost med föräldrarna, löste melodikrysset utan större framgång. Gick över till grannen Siv och pratade en stund. Klockan 13 hade jag tid för massage (fick presentkort i julas, som äntligen skulle utnyttjas!) och det var helt fantastiskt skönt. Efteråt åkte jag och mamma till Kosta för att besöka Kosta Outlet. Detta besök har jag beskrivit i tidigare inlägg.

Lördag kväll avslutades med ännu ett gallstensanfall. Det gör mig så ledsen, för det förstör så mycket. Att det sedan är 7 månaders väntetid till kirurgen gör inte saken bättre. Men jag hoppas kunna tjata mig till en tidigare tid med stöd från vårdgarantin. Natten var orolig och sömnlös, så jag var inte så utvilad på söndagen som jag hade hoppats på. Det är märkligt att väntetiden i Skåne är 7 månader, när väntetiden i Kalmar bara är 5-8 veckor. Allt är inte bättre här i Lund. Jag hoppas på att få operationstid i Kalmar eller Oskarshamn istället, men vi får se hur vi löser det.

Söndag kl 13.40 satte jag mig på tåget hemåt, 15.57 möttes jag av min fina fästman och underbara dotter. Ylva viftade med armarna och skrek när hon såg mig. Jag tog upp henne ur vagnen och dansade runt en stund med henne på perrongen, sen fick hon miljoner och ytterligare miljoner pussar och kramar. Lycka gånger tusen!
Sen lagade vi mat tillsammans, lekte och myste tills det var läggdags för Lillpluttan. Kändes underbart att få vara den som nattade henne. Som sjöng henne tryggt och lugnt till sömns. Jag älskar min dotter.

Kosta Outlet

I lördags var jag på Kosta Outlet med mamma.
Lee-jeans för 200 spänn, Levis-jeans för 300, plus en uppläggning som kostade 100 kr. Två manchesterkjolar, sjukt snygga från East West för 150 kr sammanlagt. Och Polarn o pyret kläder i massor! Köpte en Po.p-kjol till Ylva för 25 kr, och en mössa för 20. Kunde köpt så mycket mer, men Ylva har alldeles för mycket kläder redan. "Tyvärr" höll jag på att skriva! Jösses, vilket konsumtionssamhälle vi lever i. Och jag är en del av det.

MINNA, din lilla märkesnörd, du skulle gillat stället ;-)

Packning

Försöker packa min väska. Ska iväg till mina föräldrar i Småland över helgen, alldeles ensam. Men gud vad svårt det är att inte packa ner Ylvas grejer! Tog fram ett paket blöjor nyss för att slänga ner....... Knas!

Nu blir det snart lunch med Andi! Mums!

Lyx

Just nu känns mitt liv väldigt lyxigt.
Jag har världens mest underbara dotter, en fantastisk fästman, en fin stor lägenhet i centrala Lund där jag trivs oerhört bra och de bästa av vänner.
Dessutom har vi en teater/musikal (AvenueQ) inbokad 17 november, och en SPA-helg 13-14 december.

Ytterligare lyckorus fås av att jag inom kort kommer ut på arbetsmarknaden igen (yes, yes, yes nu blir det KappAhl ett tag framöver!), att Ylva trivs så fantastiskt bra på dagis och att jag har en massagetid inbokad i helgen.

För övrigt sitter jag just nu och äter nybakade brödbullar med Kalkon provencale, respektive tunna skivor av grillad kyckling.
Om två timmar ska jag luncha med en kompis.

När blev mitt liv så underbart lyxigt?

ÄNTLIGEN!! som Gert skulle sagt.

Det pirrar i hela mig. Nu är SPA-helgen bokad, bekräftad och betald. Den 13-14 december är det bara jag, Andi, kärleken, trerätters, bad, avkoppling, bastu, havsutsikt och ännu mer kärlek som gäller.

Jag längtar..


Jämställdhet, tråk-mat och Viktor Elm

Igår kände vi oss väldigt jämställda, när jag drog fram verktygslådan för att skruva upp Ylvas klädhängare i hallen medan Anders rullade köttbullar i köket.

Hemlagade köttbullar är en sån grej som är bra att ha i frysen. Idag behöver jag inte laga någon mat alls knappt, tack vare frysmaten. Medan Ylva är på dagis har jag idag hunnit med att skruva upp alla gardinhängare, och i sovrummet har vi nu till och med gardinerna upphängda! Att det är ett halvår sedan vi flyttade in behöver vi väl inte låtsas om?
Men för att jag skulle hinna med det så blir det tråk-mat till lunch för min del. Wokade grönsaker med majsschnitzel, går att äta men är trååååkigt. Och dessutom var keson slut, den hade kunnat förbättra måltiden väsentligt.

Klockan tolv ska jag hämta Ylva på dagis, hoppas hon haft en bra dag. Hon var överlycklig när vi kom dit, hon har väl saknat det. Hoppas hon orkar med nu så hon inte blir ledsen och gnällig igen. Det var i alla fall inga problem att vinka hejdå, hon sprang fram till fröken Jessica, hoppade upp i famnen på henne, vände sig om och slängde iväg en kyss till mig samtidigt som hon vinkade ivrigt.

För övrigt är jag lite bitter över att jag inte kunde se matchen igår. Hade gärna åkt med supporterbussen från Broakulla. Viktor är i alla fall en hjälte. Synd att KFF inte får behålla honom, men personligen tror jag att Rasmus kommer blomma ut rejält nästa säsong.

102% kött i älgkorven - hur är det möjligt?

Jag kunde inte låta bli att köpa älgkorv häromdagen. Inte för att jag var så värst sugen, utan för att jag blev så fascinerad av utsidan av paketet. Där stod att den innehöll 102% kött. Man behöver inte ha gått naturvetenskapliga programmet för att veta att 100% liksom är max. Får man skriva att den innehåller 102% kött då?
Här är bildbeviset.

Halloween-drama

Anders ville vara lite lagom amerikansk och gjorde en jättefin halloweengubbe av en Persimon (typ Sharonfrukt). Ni ser resultatet nedan:



Sen kom min onda sida fram och jag kunde inte låta bli att sätta kniven i otäckingen. Halloweengubben alltså, inte Anders.

Bilder

Ylva har fått en ny fåtölj.


Eftersom jag la upp en bild på Ylva i KFF-tröjan, kommer här nu en bild på Ylva i MFF-kepsen. Hon gillar den, av någon konstig anledning. Pappa Andi har lurat henne. Hon lär sig snart att KFF är bäst.



Igår fick Ylva rita på enkäten till primärvården (se tidigare inlägg)


Sen blev hon så trött att hon somnade i pappas knä...

RSS 2.0