Tankar

På måndag börjar skolan för min del. Det föder så mycket känslor i mig, så mycket tankar. Glädje och nyfikenhet förstås, spänning, nervositet, men också tankar på hur det är att plugga samtidigt som man har en liten två-åring hemma. Jag vet mycket väl att jag inte är den första som gör det, och att det finns de som har det tuffare. Men jag undrar ändå, hur funkar det?

Vi har haft förmånen att kunna ha ylva relativt korta dagar på dagis under hennes första år där. I början bara 8-12 och nu de senaste månaderna 9-15. Helt perfekt, det har gjort att hon har älskat att vara på dagis, leka och busa. Men nu blir det annorlunda. Enligt mitt preliminära schema som jag fått hemskickat kommer Ylva behöva vara på dagis betydligt mer än så. Farmor kommer få hämta henne väldigt mycket de första 5-6 veckorna (längre än så har jag inte fått schema på). Det är jättebra att Ylva och farmor har fått så bra kontakt, och att farmor bara jobbar halvtid nu, men det känns ändå...hårt. Jag kommer träffa min flicka betydligt mindre än vi är vana vid, farmor kommer få ta mer ansvar, det kommer bli tufft för alla. Och samvetet gnager... De första 5 veckorna (=25 dagisdagar) kommer farmor/faster behöva hämta henne 18 dagar. Alltså, jag kommer bara kunna hämta henne 7 av de dagarna. Jag är oerhört tacksam att vi har farmor och faster så nära, jag vet att få har den möjligheten, men det gnager i mig att behöva utnyttja den hjälpen.

De första veckorna kommer det alldeles säkert bli en hel del annat om kvällar och helger också. Inspark, nollning, fester; lära-känna-varandra-grejer helt enkelt. Saker som man helst bör gå på, om man vill komma in någorlunda i gänget. Det känns som jag inte kommer få träffa Y alls mycket.. Det gör ont.

Och samtidigt: jag vill ju verkligen gå den här utbildningen. Jag är enormt glad och tacksam att jag har kommit in. Det kommer förmodligen bli lättare efter de här första veckorna, och jag kommer kanske ha möjlighet att anpassa pluggan det mer när jag väl kommit in i det och vet vad alla schemapunkter innebär.

Det är mycket tankar, mycket känslor. Mycket svarta tankar som försöker ta över och säga att jag är dålig mamma, att jag inte klarar det. Många tankar och känslor att kämpa mot, men också en stor del som verkligen försöker trycka ner den där idiotiska sidan. Men det är svårt att göra det själv. Pratade med pappa nyss, skönt att höra hans ord. Han vet vad jag behöver höra. Det som jag redan vet, men som behöver komma från någon annan än mig själv för att få genomslagskraft.

Det blir mest blaha det här... ska försöka fixa köttbullssmeten, sen kanske jag kommer iväg till Gerda.

Två år

Idag är det två år sen Ylva föddes. Efter nio månader av ovisshet om vem den där lilla krabaten i min mage var, tittade hon ut och skrek. Oj vad hon skrek. Och vi fick börja lära känna henne. Det är den finaste gåva jag nånsin har fått.
Det har hänt så mycket de senaste 2 åren. Allt har förändrats, utvecklats. Jag har vuxit, Anders har vuxit, vi har lärt känna varandra, oss själva på ett djupare plan. Vi har lärt oss om våra svagheter, våra styrkor. Jag har vågat saker, lärt mig saker som jag aldrig trodde jag skulle kunna.

Ylva. Vår Ylva. Kärlek. Jag har inte ord att beskriva hur mycket hon betyder.

Bläbärspaj med vanilj

Här hittar ni receptet på blåbärspajen som jag gjorde i fredags. Fantastiskt god!

Sälmatning och 17 ridbiljetter

Idag var vi på skånes djurpark, en familjedag med Anders kollegor och deras barn. Trevliga människor, söta ungar och härlig stämning. Vädret var alldeles lagom, maten god och lekarna roliga. Vi kastade lasso, sköt bedövningspilar och svarade på tipsfrågor. Vinnarparet fick gå in till vargarna tillsammans med en vargguide, spännande! Tyvärr fick de inte mata dem, eller ens komma i närheten av dem. Men de tyckte nog det var tillräckligt nervöst att vara inne i inhägnaden tror jag. Faktum var att de vargarna som bor på skånes djurpark är så pass vilda att det närmsta någon vargskötare någonsin varit dem är 15 meter. Det är inte som på andra ställen där vargarna i princip är tama eftersom de har blivit flaskmatade när de var små.
Vi kom tvåa och vårt pris var att få mata sälarna. Det var jätteroligt! Vi fick en hel hink med sill att kasta till sälarna, och de hoppade upp lite och fångade dem i munnen. Ylva kastade också och hon hade så kul! Anders kollega fotograferade lite så det kommer bilder snart.

Ylva fick också biljetter till ponnyridningen, hela 17 biljetter fick hon! Tyvärr hann hon inte rida något denna gången, eftersom vi hade fullt upp med allt annat och kom till ponnyridningen fem minuter efter att de stängt för dagen.... men biljetterna gäller länge så vi tänkte att Leia kanske vill följa med till djurparken nån dag tillsammans med sina föräldrar så kan Ylva och Leia rida några rundor. Vad säger du Minna?

Vi kom till djurparken kl 10.30 och åkte inte hem förrän de stängde kl 19i. Det är verkligen rekord. Ylva hade hållt igång hela dagen utan sovpaus så hon somnade två minuter efter att hon satt sig i bilen, och sover nu så gott i sin säng. Min underbara lilla morrhoppa...

Det här har varit en fantastiskt bra helg! (vegetarisk buffé som var hellyckad i fredags, och så det här idag..) Skriver nog mer om veg-buffén en annan dag. Annars kan ni läsa vad Innie har skrivit om det på http://tankestormar.blogspot.com


i-landsproblem

Ylva har alldeles för mycket kläder. Hade hon inte haft så mycket kläder så hade vi kanske fått plats med den här fina klänningen i hennes byrå också.


Bajsköttbulle?

Ylva har en förmåga att registrera saker, och sen börja prata om dem långt efteråt. Ett exempel: För några veckor sedan träffade vi Minna och Martin, och deras dotter Leia som Y leker med. Minna skulle lära flickorna att rimma och kom på nåt så roligt som "Majs rimmar på bajs". Varken Y eller L brydde sig märkvärt om rimmandet, och vi tänkte "puh, vilken tur att hon inte snöade in på det...". Det här var alltså för några veckor sedan.

Häromdagen poppade det upp från ingenstans:

- Minna säger majsbajs.... HAHAHAHA bajsmajs! BAJSKÖTTBULLE!!!!!! Mamma, jag säger bajsköttbulle!!

Citat

Ylva såg ett stort vitt ljus igår, som hon tyckte var fint.

- vilken färg är ljuset, ylva? frågade jag.


Hon funderade en stund, sen svarade hon:

- Ljust!


Nya tatueringen

Här kommer bilder på den nya tatueringen! Jag är så sjukt nöjd. Tack Elin för ett bra jobb!





Vad tycks?

Lek, lek, lek

Det blir mycket bilder just nu. Jag håller nämligen på att sortera lite på datorn och upptäcker en massa bilder jag vill dela med mig av. Här kommer ytterligare några på Y och L i lektagen.


Leia har pool. Ylva tycker det är skitballt.


Att rita är roligt.


Fint ljus över fina vännerna


Man blir trött av att busa


Leia kan flyga!

Lund - blommornas stad?

Här kommer ett foto från granngatan. Vackert va?


Lek och plask

Ylva gillar vatten, väldigt mycket. Hela tiden ska det plaskas. Leia gillar också vatten, så vi tyckte det var en bra idé att låta dem bada tillsammans. Snart upptäckte vi dock att L inte gillade att bli plaskad på, utan bara att plaska själv. Hon ser hemskt plågad ut på bilden, men jag lovar att de hade sjukt roligt nån minut innan bilden togs!


Mamma! Rädda mig från vattenmonstret Ylva! tycks Leia skrika...

Konstnären

Y har målat sin första canvastavla med akrylfärger. Oj, vad hon gillade det! Farmor fick tavlan i födelsedagspresent. Här kommer bilder.






Huller om buller, barnkalas

Uppdateringarna kommer ibland lite huller om buller, det får ni snällt stå ut med. Här kommer lite bilder från Leias barnkalas.

Ylvas kompis Leia fyllde två år i slutet av juli. Vi var förstås där på barnkalas.

L fick en prinsessklänning av Y.


Alla ungarna hoppade i sängen


Ylva utövade yoga. Den här positionen kallas "hunden".


L blåser ut de två små ljusen på glasstårtan.

Att klubba ett barn



Igår hade Y inte sovit på hela dagen. Men när vi var ute och cyklade på eftermiddagen så skulle hon naturligtvis slumra till i cykelstolen 2 minuter innan vi nått vårt mål. Klockan var över fyra, halv fem, och det var verkligen inte läge för henne att sova. Det skulle betyda alldeles för sent i säng, skrik och skrän hela natten och ingen av oss skulle vara det minsta utvilad dagen efter. Jag gjorde det enda rätta och försökte väcka henne. När en 2-åring har sovit 2-3 minuter går det i princip inte att få liv i henne. Åtminstone gäller det min unge. Så jag försökte och försökte, tills jag kom på den storslagna idén att prata med hennes undermedvetna.

- Ylva.... vakna... det finns godis i affären..... viskade jag.

Självklart slog hon upp ögonen och sa:

- Mamma! Lördag idag! Lördagsgodis!

Och så låtsades vi att det var lördag, gick in på Willys, köpte det vi skulle ha plus en klubba med chokladsmak. Ylva blev hur pigg som helst. själv kände jag mig lite som en dålig mamma, väcka sitt barn med godis är väl kanske inte det bästa alternativet, men vad gör man?
Jag slängde iväg ett sms till Anders. Hans svar var så klockrent:

Äh! Bättre ge henne en klubba för att hon ska vakna, än klubba henne för att hon ska somna! ;-)


5-årig kvinna?

Jag kan inte säga det bättre än Innies senaste inlägg:

http://tankestormar.blogspot.com/2009/08/miss-precocious.html

Är jag vuxen nu?

Jag har alltid varit snäll. Lydig, hyffsat trevlig och inte särskilt upprorisk förutom vissa svartsminkningar och såna ytliga saker. Det har dock varit ytligt, snällheten har alltid skinit rakt igenom. (Okej, mammapappa, ni får rätta mig om ni tycker jag har fel.)

För många år sen tatuerade jag mig. Ett tribalhjärta typ, på vänstra skuldran, som jag ritat själv. Jag och Lisa reste till Bulgarien tillsammans i två veckor efter studenten och fick det gjort på nåt halvtaskigt ställe. Men vi kände oss nöjda och glada och allt gick bra. Det var en sån där sak man gjorde för att visa att man kunde bestämma själv, hade ett eget liv, gör som jag vill, blaha blaha, ni vet. Jag trodde föräldrarna skulle bli sura, men vad jag minns så reagerade de inte alls negativt. Tror till och med att farsan sa nåt om att det var häftigt. Upprorsförsök 1 = misslyckat.



För 5 år sedan piercade jag tungan. Det var däremot inte det minsta populärt. Upprorsförsök 2 = lyckat. Mission completed, men ändå kände jag mig inte det minsta upprorisk, snarare ganska missförstådd.



Sen gick åren, jag och Anders förlovade oss. Vi flyttade till Lund. Jag blev gravid. Vi köpte kombibil och Ylva föddes. Vuxenpoängen bara flödade in! 

För något halvår sedan tyckte jag att det fick vara nog med såna där ungdomliga upprorsförsök. "Jag är ju vuxen nu, och då ska väl den där piercingen bort."  tänkte jag. Och tog ur tungstaven. Först kändes det helt okej. Men efter ett tag började jag mer och mer sakna staven, den hade ju faktiskt blivit en del av mig. Min kropp hade accepterat den, men ännu viktigare; den påminde om att jag kunde ta egna beslut. Jag ville faktiskt ha den, det var inte bara ett fånigt upprorsförsök, det var mer än så. Det var jag.

Så för 2 veckor sedan fick det vara nog med saknad och låtsad vuxenhet.
Man ska stå för sina känslor, för vad som känns rätt. Så jag gick till piercingstudion A.M.P.I.L här i Lund och lät dem trycka igenom en nål igen. Och vet ni vad? Det var en riktigt härlig känsla, att veta att jag gjorde rätt. Att jag bestämde själv och var Liv.

Det var väl vuxet gjort, om något?

På torsdag ska jag tatuera mig igen, på övre delen av underarmen. Jag har hittat en tatuerare som jag gillar skarpt, som ska få äran att märka mig med min dotters namn. Ylva. Något finare finns inte. Och det är precis vad jag vill. Min väg att gå. Mitt sätt att vara jag. Skön känsla.


Frukt-picknick, barnbord och crêpes

Idag har vi haft en toppendag. Picknick i stadsparken med Hanna och Sandra i morse, medan Ylva lekte på lekplatsen. Massor av frukt, hembakat bröd, hemgjord avokadoröra som pålägg och härligt sällskap i vackert väder. När vi var mätta och nöjda och Ylva började klä av sig och tänkte bada i (den äckliga) fontänen så beslutade vi att gå hem till oss istället. Satt i trädgården och myste medan Y plaskade i tvättbaljan. Hade det rätt gott, måste jag säga.

Som pricken över i kom även Innie förbi tillsammans med Mattias och Celia. Vi tänkte ta en tur in på Kulturen men där var visst hundar inte tillåtna så vi tog en liten promenad på stan istället, drack is-chai respektive is-latte på espressohouse och hade allmänt trevligt.

Sen cyklade Ylva och farmor iväg på äventyr, medan Andi och jag tog bilen till Gastelyckan och köpte ett barnbord med tillhörande stol som annonserats ut på blocket.se. Tack Minna för tipset! Det blir perfekt i Ylvas lekstuga.

När Y kommit hem bjöd vi farmor, farfar och faster Anna på crêpes. En sort var fyllda med indisk linsröra och de andra var fyllda med tacofärs. Det det serverades bönsallad och till efterrätt blev det olika sorters meloner. Mums filibabba!

Fondue, Karetbebis och finbesök

Hade en helmysig kväll i Malmö igår med Karin. Vi käkade underbart god fondue, delade en flaska vin och pratade. Imorse väcktes jag av min vackra dotter vid 6-tiden.

Apropå döttrar så har min fina Karet fått en bebis! Äntligen! En liten Lovis blev det. Stort grattis till er Karet, Micke och Lovis :)

Och i eftermiddag blir det finbesök. Vår vän E kommer och hälsar på och äter middag med oss. Jag gillar att få vegetarianer vid middagsbordet, då får man använda fantasin lite mer :) Vad sägs om denna kombination?

Förrätt: Päronsallad med valnötter och gorgonzola
Varmrätt: Grillade spett med marinerad tofu, champinjoner och paprika
Efterrätt: Paj med lime&philadelphia-fyllning och hallon/blåbärskompott


Mmm... förberedelserna pågår!

RSS 2.0