Bilder

Här är kryptunneln som Ylva fick av oss i födelsedagspresent. Den var klart uppskattad! :-)



Man kan till och med lira fotboll i den!



Igår träffade vi en ungkatt i trädgården. Jättesöt och social var den, och Ylva gillade att klappa den.



Idag har vi vart i stadsparken och matat änder!

 
Det var skojigt, även om jag tyckte att änderna var lite väl närgångna ibland. Ylva tyckte det var häftigt, fast hon ville hellre äta brödet själv än kasta det till fåglarna. Men till slut (när hon var mätt, antar jag) kastade hon också!


Arn

Såg den första Arn-filmen i fredags. Den var mycket bra, måste jag säga. Och jag ser fram emot när nästa kommer ut på dvd. Hyrde tre filmer så nu har vi två kvar att se: "ps. i love you" och "irene huss - glasdjävulen".

Igår satte vi ihop vårt nya soffbord som vi köpte på IKEA för 2 veckor sen. Jaja, nu är det gjort iallafall. Och det är betydligt snyggare än det gamla. Och så köpte vi en ny bilbarnstol igår! Hann till och med att montera in den, skönt att ha det gjort!

Idag ska Andi och jag iväg och träna tillsammans på Nautilus för första gången nånsin. Roligt! :-)


Bättre och bättre, nyslipade knivar och bilder

Det märks verkligen att Ylva blir bättre; jag har idag hunnit med så mycket mer än vad jag gjort sammalagt de senaste sjukdagarna. Jag har inte behövt bära runt på sötnosan hela tiden, utan hon har faktiskt kunnat leka en hel del själv. Hon är inte alls lika ynklig som hon vart innan, utan är mycket piggare och gladare. Visst, emellanåt skriker hon till och gråter för att det gör ont i munnen, men inte alls lika mycket som tidigare. Det är skönt att det går åt rätt håll. Också skönt att få så mycket gjort; har redan hunnit med att slipa alla köksknivar, förbereda lasagnen, gjort lemon curd (gud vad gott!) och städat undan lite. Vi har också varit ute på torget och handlat, tittat på fåglar och hälsat på pappa på jobbet. Underbart! Nu sover Ylva så jag passar på att ta det lite lugnt.

Igår var Ylva och jag på inflyttningsfika hos Karin, i hennes nya lägenhet här i Lund. Mysigt, riktigt fin lägenhet. Önskar vi hade mer tid över att fixa iordning här också. Hänga upp gardinerna är nästa steg, jag har nästan sytt klart alla nu.

Ylva fick en jättefin leksakskista (senare brudkista) av min familj när vi var och hälsade på förra helgen. Här kommer lite bilder!




Höstblåsor, men på bättringsvägen!

 
Underbar bild på kusinerna!

Det verkar vara "höstblåsor" som Ylva har. Febern varade bara ett dygn, och var som max 39,7 grader. Men under natten till onsdagen försvann den, och på morgonen hade hon blåsor i munnen som gjorde riktigt ont. Det var svårt att få i henne mat och vätska igår, men med panodil som hjälp så gick det okej. Idag är hon mycket bättre, men är alldeles prickig på benen och armarna. Otäckt virus. Tydligen smittar det väldigt mycket också, men när man väl haft det så blir man immun, vilket innebär att man som vuxen sällan får det (eftersom man haft det när man var liten). Dock blir alltså småbarnen smittade lätt, vilket är anledningen till att vi tyvärr får ställa in födelsedagskalaset på lördag. Förmodligen blir det helgen därpå istället, men jag återkommer med datum och tid!

Feber på sin födelsedag!


Idag fyller Ylva ett år, hurra hurra hurra! Men min lilla pluttis är sjuk. Hennes lilla panna mätte 39,3 grader i morse. Det är så orättvist, feber på sin födelsedag och allt! Jag kommer att tänka på Lotta på Bråkmakaregatan när hon körde omkull med tantens cykel på sin födelsedag och blödde från knät: "Det är blod på min födelsedag!". Det är inte rättvist på något sätt. Födelsedagen är ens egen dag, speciellt när man är liten. Och speciellt ens första (eller ja, andra är det ju egentligen) ska väl vara något speciellt. Vi räknar dock med att hon är frisk och kry och pigg och glad på lördag, för då blir det KALAS!

Tre nävar sand och en smoothie

Idag har Ylva och Leia lekt vid lekplatsen i Stadsparken. De hade verkligen roligt, full fart hela tiden. Det fanns så mycket spännande att se på, röra vid, klättra på, äta........ Tror Ylva fick i sig tre nävar sand idag. Blev faktiskt förvånad för tidigare har hon aldrig varit intresserad av att äta sanden. Men, men, lite skit rensar magen! Tyvärr gäller inte detsamma vår lägenhet, den blir inte ren av sand.. det ser ut som ett grustag här, och det knastrar när man går! Haha, men det är det värt, när man får se ungarna röja runt på det där viset. Önskar jag hade haft med kameran, men tyvärr..

Nu sitter jag och njuter av en smoothie (en blandning av vindruvor, blåbär, banan och kiwi) medan Anders är iväg och tränar.

Ylva kommer att börja på förskolan redan åttonde september. Det är alltså bara knappt 3 veckor kvar. Känns konstigt, men bra samtidigt. Det känns som att hon är redo, och som att hon faktiskt behöver det. Hon har så roligt när hon träffar barn i sin egen ålder, när hon får leka och det händer massa saker runt omkring. Eftersom Anders jobbar heltid nu så blir det jag som får vara med på inskolningen, känns lite jobbigt men det går nog bra. Jag hoppas och tror att det går lätt och att hon kommer trivas bra redan från början! Är det någon som har några tips så får ni gärna framföra dem via kommentarena.... :-)

Bilder

Finaste Ylva i gammelmormors sjal:


Ylva med pappa:
 

Ylva med pappa, gammelmormor och farmor
 



Och så två "lägenhetsbilder"

Gardintyget från IKEA (ska sitta i vardagsrummet)
 

Kristallkronan som tog tid att få upp, men som faktiskt är uppe nu! (Tack Kolle)
 

Tuff natt

Det har vart en tuff natt. Ylva har vaknat och skrikit flera gånger. Ny tand som vill igenom, skulle jag tro. Stackaren. Och nu på morgonen var det svårt att få i henne gröten, det gjorde ont i munnen. Man vill så gärna bara ta bort all smärta, men det är inte mycket man kan göra. Det går över, älskling. När det är som värst får hon förstås panodil, men det vill jag inte ge för ofta heller. Tror inte det är bra.

Idag blir det förmodligen lek med Leia och hennes pappa. Hoppas det kan pigga upp lite!

Nu sitter Y och kikar i ett fotoalbum. Hon är så söt, pekar på alla bilderna. Men roligast just nu är nog ändå att bläddra..fram och tillbaka!

Tack, Måns.


Ulf Lundell. Jag har länge vart fascinerad av denna märklige man. Han kan konsten att sätta ihop de mest innehållsrika texterna, de vackraste melodierna, de mest talande konstverken. En dag (när jag har råd) ska jag köpa en tavla som han gjort. Jag har precis läst klart biografin om Lundell, skriven av Måns Ivarsson (journalist på Expressen). Måns har gjort ett enormt jobb, sjukt mycket research (gud, stavas det verkligen sådär?) och på kvällar och helger, allt på ledig tid, lyckats sätta ihop detta till tre böcker om Ulf Lundells liv. Det är fantastiskt gjort. Tack, Måns. Det var väldigt intressant läsning. Jag vet att många av er som läser inte gillar Uffe, men hans livshistoria är ändå värd att läsa. Rekommenderas.

Bilderna nedan har jag själv tagit under konserten i Borgholm Slottsruin sommaren 2005. I höst turnerar han igen, efter ett 2-årigt uppehåll. Han ska spela i Malmö konserthus 19/10 och Helsingborgs konserthus 31/10. Behöver jag säga att jag är sjukt sugen på att gå dit?


Ett stort steg för Ylva

Igår tog Ylva för första gången ett helt steg själv! Jag är så stolt över min lilla prinsessa! :-)

 (Ylva med sin morfar)
Fotograf: Tova Linder

Jobb och Morgan Pålsson

Söker jobb för fullt. Det är spännande! Och gud vad roligt det är att skriva ansökningar. Tror ni att jag är ironisk? Det är jag faktiskt inte. Jag tycker det är oerhört intressant och motiverande att sitta och klura ut lämpliga formuleringar, sånt som gör att de kanske kommer ihåg just min ansökan lite bättre än andras. Det är skoj! Synd att det blir så mycket stress inblandat bara, jag önskar jag hade haft mer tid till att sitta och skriva, men nu får jag ta till vara tiden då Ylva sover.

Häromdagen såg vi Morgan Pålsson - Världsreporter. Jösses, se den! Mamma och pappa, speciellt ni tror jag skulle gilla den. Jag skrattade högt flera gånger och det hör inte till vanligheterna när jag ser på film. Men den var bra, riktigt bra. Mycket bättre än jag hade förväntat mig. Det brukar liksom inte bli så bra när man gör film av tv-serier.

Annars är det rätt mkt gnäll här hemma. Ylva har tänder på gång. En som nästan är helt igenom och minst en till på väg. Stackaren. Det blir panodil nästan en gång varje dag nu. Jag tycker så synd om henne. När hon är hungrig och tvingar sig att äta trots att det gör ont. Då gör det ont i mig. När hon vill ha goda frukter som hon älskar, men så gör det ont och hon måste spotta ut det. Stackaren. Jag hoppas att de snart är igenom så hon kan äta all världens frukter sen!

En kompis från Linköping, Innie, ska flytta till Lund om 2 veckor. Så skoj! Du är så välkommen hit, vännen. Blir trevligt att ses lite oftare än sisådär vartannat år...
Annars är det lite dött med det sociala. De mammor jag umgåtts mest med börjar jobba inom kort, en har redan börjat jobba. Så det är lite trist. Men Ylva och jag har rätt mycket att göra ändå. Imorgon blir det iallafall picknick i Botaniska Trädgården med en annan familj. Mysigt!

Ska försöka lägga in lite bilder inom kort, men som det är nu har Anders med sig kameran till jobbet om dagarna så vi får se när jag hinner.

 Här är i alla fall en bild på Ylva och Leia som spelar fotboll.


Regntur och biffar!

Idag hade vi tur, Ylva och jag. Eller ja, framför allt jag. Vi befann oss på Netto på Klostergården, ca 20 minuters gångväg hemifrån när vi såg inifrån kassorna att det började ösregna. Jag satte på regnskyddet på Ylvas vagn, men själv hade jag naturligtvis ingen regnjacka. Anders har tjatat på mig länge att jag borde köpa en, men det är liksom inte så roligt att shoppa regnjackor..... så mycket roligare att lägga pengarna på ett par nya jeans eller en snygg tröja. Regnjacka är mer ett nödvändigt (?) ont och sånt är aldrig kul att lägga pengar på (ungefär detsamma gäller toapapper). Så det har inte blivit av att jag köpt nån. Och så stod vi där, kollade ut på hällregnet och Ylva tyckte det var jättemysigt att ha en egen koja i vagnen. Slänger iväg ett sms till Andi att han har rätt, jag borde köpa en regnjacka. Men så slutar det helt plötsligt att regna! Det är nästan så jag blir religiös. Vi går i rask takt hemåt och förblir torra. Väl hemma uppackandes varor ser vi hur himlen öppnar sig igen. Har man tur, eller har man tur? Nån regnjacka behöver jag ju uppenbarligen inte iallafall, sålänge jag har Gud på min sida.

Igår gjorde jag världens godaste biffar. Hittade receptet i en viktväktarkokbok av alla ställen, och var lite skeptisk från början, men det blev som sagt väldigt gott. Och jag kan naturligtvis inte låta bli att dela med mig av det!

Ingredienser:
250 g nötfärs
2 zucchinier, rivna
1 morot, riven
1 stor gul lök, riven
2 vitlöksklyftor, pressade
1 röd paprika, urkärnad och hackad
2 tsk engelsk senap
2 skivor vitt bröd, smulade
1 ägg
2 tsk olja
salt och nymalen svartpeppar

Blanda alla ingredienserna utom oljan, och forma smeten till biffar. Hetta upp oljan i en stekpanna och stek några biffar i taget ca 3-4 min på varje sida, tills de är genomstekta.


Hur enkelt och gott som helst! Saftiga och smakrika. Ylva gillade dem också, vi åt dem med quinoa och keso till, men man kan ju lika gärna ha bröd och sallad till om man vill det och äta dem som hamburgare (vilket är tänkt i kokboken).


Bilder

Ylva dansar i kyrkbänkenLisa får vatten på huvudet Ylva leker lucia Ylva har ett jäkligt bra balanssinne


Dop och dagens gulligaste!

Dopet i lördags var fantastiskt kul. Skoj att träffa massa släktingar som man inte sett på år och dar.... och så blir man ju alltid extra stolt när man får visa upp sin fina tösabit :-) Dopet var i allafall väldigt fint, lagom långt och Ylva skötte sig utmärkt i kyrkan. Hon dansade i kyrkbänken, klappade händerna och hade det nog ganska trevligt. Fast nästa gång kanske hon förstår att hon inte bör "låta som en indian" när prästen pratar.....
Dopfikat var minst lika trevligt. Där fanns gott om barn att leka med. Ylva "spelade fotboll" och röjde runt i gräset. Märks tydligt att hon har ärvt bollkänslan av mor sin. En unge (kan han vart 8-9 år kanske?) lärde mig att busvissla (nåja, det låter rätt ok iallafall). Jag har försökt i flera år innan jag tillslut gav upp, men den här killen var riktigt pedagogisk och fick mig att fatta på mindre än 5 minuter. Smart grabb!! När jag lyckades få till en rejäl vissling gjorde han tummen upp, sa käckt "keep on trying!" och gick därifrån.

Dagens gulligaste grej inträffade vid lunchen. Anders jobbade, så jag och Ylva var ensamma hemma. Jag hade öppnat fönstret i sovrummet för att vädra lite, och plötsligt blåste sovrumsdörren upp. Ylva vände sig om i sin matstol, tittade förtjust mot sovrummet, vände sig mot mig och sa glatt "pap-paaaa!". Såååå gulligt! Tyvärr var det ju inte pappa, men ändå!

Dagens svettigaste grej var spinningen. Fy tusan vad jobbigt det var idag. Trodde jag började bli seg, men efteråt när jag pratade med instruktören sa hon att det var det tuffaste passet hon kört på länge. Och att hon själv var rejält slut efter två tredjedelar av passet. Skönt att höra, för jag var minsann nära att ge upp flera gånger. Men nära skjuter ingen hare, jag kämpade minsann på till slutet.

Har bilder från dopet, men inte hunnit lägga in på datorn ännu. Ni kan få lite söta bilder på mig och Anders så länge ;-)


Kvällsresa



Imorgon ska Ylvas syssling Lisa döpas i Virserum. Det var tänkt att vi skulle åka direkt dit egentligen, men nu är det bestämt att vi åker redan ikväll och övernattar hos mina föräldrar. På det sättet blir det mindre stressigt imorgon. Åker direkt när Andi kommer hem från jobbet, ca 19.30, så vi räknar med att vara framme 22.30 ungefär. Det är bara att hoppas att Y fortsätter sova när vi kommit fram. Anna kommer och leker lite med Y idag så att jag kan packa. Just nu ser vardagsrummet ut som ett bombnedslag med alla grejer vi bara slängt fram som ska med. Inte lätt att packa när Y helst vill packa upp och leka med allting....


RSS 2.0