På språkfronten mycket nytt. Och så lite bajs.

Det händer så mycket på språkfronten just nu. Bland de nya orden kan bland annat nämnas:
Groda (gråda)
Apelsin
Gammelmormor (gamåmå)
Ris
Läsa
Rita


Hon har också börjat sätta ihop orden mer. T ex "Läsa den!". Men även bestämma ägande. T ex "Ylvas skor", "Ylvas pappa", "Mammas macka", "Dockans napp" etc.

Det är så himla roligt att följa hennes språkutveckling. Varje dag hör jag nya ord. Och idag kom också någon slags mening:

När det började lukta, frågade jag som vanligt Ylva om hon hade bajsat. Varpå Ylva kom fram till mig, kollade mig i ögonen och sa med säkerhet i rösten: "Ja, Ylva bajsat". Det var nog det sötaste jag hört på länge.


Oj oj oj oj!

Vi var på biblioteket igår, hela lilla familjen. Det var första gången vi var där med Ylva, och hon var fascinerad av alla böcker. Otroligt fascinerad, var hon.
- Oj oj oj oj..... , sa hon gång på gång och tittade storögt på hylla efter hylla med böcker.


Jag kunde inte låta bli...

Jag kunde inte låta bli att köpa den här underbara träningsoverallen till Ylva idag:


Första treordsmeningen?

Igår när jag hämtade Ylva på dagis såg fröken C extra glad och hemlighetsfull ut.
- Vet du, Liv.. Jag tror att Ylva sa sin första treordsmening idag!
Det var tydligen så att någon hade sprungit iväg med Casper-Leoos skor. Ylva hade ropat NEJ! Och sen kom det:

- Leo ha skor!

*stolt*

Vill ha!

Jag har plockat upp nya varor idag. På barnavdelningen. Behöver jag tala om att det är svårt att motstå att köpa vissa plagg?

Jag fullkomligt älskar den tröjan som tjejen på bilden nedanför har på sig. Hittade ingen större bild på den, tyvärr.....


Och den här är så skön:


Och den här vill jag ha!!!! Nej, alltså...Ylva vill ha den, menar jag. Jättemycket vill hon ha den!



Fast allra, allra mest just nu tycker hon om den här. Gud, den är så jäkla snygg. Ser mycket bättre ut i verkligheten, måste jag säga. Den är så otroligt tuff!


Pojkjeans vs. flickbyxor

Jag stör mig. Ja, jävlar vad jag stör mig på att pojkarnas kläder är lekvänliga och har förstärkta knän och bekväma modeller, medan flickornas kläder ska vara tighta och fina att se på. Men lekvänliga, nej inte särskilt.
Letade efter ett par jeans till Ylva på Lindex (som jag annars tycker har ett hyffsat bra utbud med unisexkläder - faktiskt) men på tjejernas avdelning fanns bara tighta jeans, smala i ben och midja. Varför börjar det så tidigt? Det var ju alltså storlekar från 86 cl och uppåt.. Gick över till pojkarnas avdelning och hittade flera snygga, praktiska och förstärkta byxor. Dessa jeansen köpte jag med mig hem, och ja, Ylva gillar dem trots att hon är tjej! Sådetså. (När jag får tid ska jag skriva ett längre inlägg om sånt här, men jag börjar jobba om tjugo minuter och borde klä på mig nu...)


Ord + ord = mening

Och så har Ylva nu förstått hur man sätter samman orden. Vi såg en blomma (vissen, förvisso, men ändå) och Ylva utbrister glatt "HEJ HEJ BLOMMA!". Hur gulligt som helst. Samma dag pekade hon på en bil, sa "BIIIIL" och fem minuter senare kom det: "HEJ DÅ BIL".

Jag älskar min tokiga unge.

KappAhl

Idag var första dagen tillbaka på KappAhl efter operationen. Har vart sjukskriven 2 veckor så det var riktigt roligt att komma tillbaka igen!
Ännu gladare blev jag förstås av att se att KAXS biltröjor kommit i rött också! Det går framåt, om än långsamt. Köpte 3 tröjor (en svart/orangerandig långärmad, en blå biltröja, en röd biltröja ) och ett nattlinne med Hello Kitty på.


Skönlitterär bok på engelska, tack.

Har ni några tips på nån bra skönlitterär bok på engelska? Upptäckte att min engelska läsförståelse ej är vad den en gång varit, så jag tänkte träna upp den lite..

Lurifax

Ylva är en liten lurifax. Igår tyckte jag att det luktade lite, så jag frågade om hon hade bajsat. "Mmmmm" svarar min hon då och ler stort. "Får mamma kolla?" undrar jag. "Mmmm" säger hon och vänder rumpan mot mig. Jag kikar försiktigt ner i blöjan men där var ju inget! "Men du hade ju inte bajsat?" säger jag förvånat. "Nääääääää, haha!" säger min lilla pluttunge och springer skrattande därifrån.

Underbara tös.

Åldersnoja

Det har blivit 2009, och det betyder att jag fyller tjugofem i år. När den dagen kommer är jag närmare trettio än tjugo. Jag var ju nyss 18.. Eller?
Helt ärligt, jag känner mig gammal. Och först nu förstår jag det där med ålderskriser. När man är 25 ska man helst vara klar med en utbildning. Åtminstone ska man ha påbörjat en utbildning och vara på god väg. Har man inte det så är det ok ändå såvida man har ett fast jobb. Jag har inget av det.
- Men du har ju åtminstone man och barn! påpekade Moa när vi skämtade om vem som hade det värst. Och jo, det stämmer ju. Jag har världens finaste lilla familj. Så långt har jag ju kommit iallafall. Men det där med utbildning och ett tryggt jobb är viktigt i samhället. Det är oerhört viktigt. Även för självkänslan. Att få känna att man är nåt, att man gör nåt. Och det svider som fan att jag inte är där än, inte ens i närheten.
Har kämpat hårt för att komma på vad jag vill bli. Och jag har kommit fram till att jag ska försöka komma in på sjukgymnastutbildningen här i Lund. De har antagning två gånger om året. Naturligtvis är intagningspoängen snäppet högre än vad jag har, så jag får ge mig fan på att få bra poäng på högskoleprovet och bli antagen den vägen. Sen är det bara att hoppas att jag valt rätt.

Det är tufft. Det är så jävla tufft ibland.


Man kan rita på vad som helst!

Ylva har gjort en ny upptäckt. Hennes kritor funkar att rita på nästan vad som helst! Det går inte bara att rita på ritpapper, utan också på tidningar, golv, fåtöljer och tyg. Jösses, vilka bra kritor, tycker Ylva.


Små ord av glädje

Jag älskar alla Ylvas nya ord. Det är så härligt när hon pekar på sin mun och stolt säger "mooooon". Och när det går så lätt att kommunicera med henne, när hon svarar på tilltal och enkla ja- och nejfrågor, det är så roligt!

Ett urval av de ord hon kan nu (kan betyder i det här fallet att hon uttalar dem så att vi förstår vad det är hon menar):
Mamma
Pappa
Ylva (i-ya)
Mjölk (möök)
Yoghurt (yå-utt)
Äta
Macka (nacka)
Anna (Nanna)
Morfar (måfa)
Mormor (måmå)
Farmor (famå)
Farfar (faffa)
Pelle (Ibland säger hon dock päpplää istället, som betyder äpple, mest för att det är roligt)
Äpple (päpplää)
Leia
Snutte
Napp (blir Papp ibland)
Vatten
Skorpa (årpa)
Flingor (Ingåå)
Bil
Cykel (kycke)
Katt
Docka
Klocka
Bebis (bebbi)
Vantar
Strumpor (pumpo)
Mössa (össa)

Ja, det är rätt mycket som ni ser. Och just nu verkligen exploderar det, kommer nya ord varje dag som vi inte hört henne säga innan. Och hon härmar ALLT. Det är inte utan att man blir stolt.

Sen blir det ju förstås lite knasigt ibland. Som när hon ser en man på tvn, pekar och säger "måfa" trots att det inte alls är morfar. Eller när hon ser ett foto på en bebis och säger "I-ya" (Ylva) trots att det är nån annan bebis (vi har ju visat bilder på när hon var liten så det är inte så konstigt förstås).

Fantastiskt

Är det inte fantastiskt hur kroppen fungerar, återhämtar och reparerar sig? Idag känner jag mig som vemsomhelst, klart jag känner av litegrann från magen men ytterst lite. Jag kan göra allt utom att lyfta.
Och igår åt jag pannkakor (ägg) utan att få ont.... så skönt. Idag ska jag äta kiwi..... det känns som det kommer gå bra och den känslan är så underbar. Tänk att man kan bli så glad av att tänka på fruktsallad! Innan blev jag bara ledsen när jag tänkte på allt gott som jag inte kunde äta, men nu kan jag snart äta allt. Livet är rätt gott ändå.

Ni ska få receptet på pannkakorna från igår. De innehöll såväl morötter som sesamfrön och kanel. Spännande och mumsigt!

Morotspannkakor med kanel och rostad palsternacka
5 portioner

4 ägg
2 msk socker
1 tsk salt
5 dl vetemjöl
8 dl mjölk
200 g morötter, skalade och fint rivna
1/2 msk kanel
1/2 dl sesamfrön
1-2 msk smör, att steka i

Rostad palsternacka
750 g palsternacka
1 msk olivolja
2-3 krm salt

Vispa först samman äggen med salt och socker. Tillsätt sedan mjöl och därefter mjölk under omrörning. Rör ner de rivna morötterna, kanel och sesamfrön. Låt eventuellt smeten vila i ca 10 minuter innan pannkakorna gräddas.

Rostad palsternacka
Borsta och dela palsternackorna på längden. Lägg dem på ett ugnssäkert fat. Ringla över olivoljan och salta. Rosta palsternackorna i ca 20 minuter eller tills de mjuknat.

4 maghål rikare, ett gäng stenar fattigare

Tusen tack för alla era fina kommentarer, sms och hälsningar!

Ja, här sitter jag nu med fyra hål i min mage och en massa stenar utplockade. Skönt att bli av med dem. Och ja, jag fick faktiskt behålla dem så nu är de i säkert förvar högst upp på bokhyllan i en plastburk. Det var ett helt gäng, mellan 25 och 30 stycken (Gud vad jag är dålig på att uppskatta mängder!!! Har nu räknat noggrannare och det är över 70 stycken.....), som fanns i gallblåsan som de plockade ut. Dock upptäckte de under operationen att jag hade ytterligare 5 stenar i de djupa gallgångarna, vilket gjorde att när jag vaknade upp efteråt var det ändå inte över. Övernattade i Landskrona (kunde dock inte sova) och kördes förmiddagen efter i bårtaxi till universitetssjukhuset i Lund. Att åka bårtaxi är inte roligt. Dessutom kunde de inte spänna bältet ordentligt över magen/midjan eftersom jag ju hade opererats där, så det gjorde rejält ont i svängarna och guppen. Hade jag orkat så hade jag ropat till chauffören att han skulle sakta ner i tid innan alla rondellerna, för det hade behövts. Men jag kom fram, och efter ett par timmar i Lund var det dags för nästa ingrepp. Kirurgen i Landskrona hade satt någon slags ledare i gallgångarnaoch ut i tolvfingertarmen så att de i Lund kunde gå ner i halsen med ett rör (precis som gastroskopi) och plocka ut stenarna den vägen. Och SEN var det äntligen över.
 Den kvällen (torsdag) kunde jag äta en halv macka och dricka ett glas vatten. Det var det första jag åt och drack på 2 dygn. Jag sov ganska bra på natten, fick bra med smärtstillande och det var lugnt på rummet. Till frukost (fredag) orkade jag en halv macka till, och kunde dricka desto mer. Jag pratade både med läkaren från Landskrona och han från Lund, och allt kändes OK så jag kunde skrivas ut och Anders hämtade mig. Skönt att slippa taxi - Anders vågar man ju iallafall skrika på om han kör för guppigt ;-)

Jag mår relativt bra nu, tycker jag. Kunde gå till apoteket idag, och tittade också in på KappAhl och snackade med kollegorna. Är sjukskriven till 20/1, sen är jag igång igen. Det som är svårast nu är att äta, och så kan jag ju inte använda magen riktigt dvs det är svårt att resa sig, sätta sig, böja sig. Men Ylva hjälper mig gladeligen att plocka upp saker från golvet och hon verkar faktiskt förstå ganska bra när jag förklarar att "mamma har ajaj i magen" och inte kan lyfta upp henne. Har visat henne magen och hon tittade bekymrat och sa "ajaj". Och ja, visst gör det ont. Men det går över! Det är ju redan bättre. Och nu är stenarna ute!

En sköterska skrämde mig rejält i förrgår kväll. Jag frågade henne vad jag skulle tänka på med maten nu och hennes svar var: "Ja, levern kan ju bilda gallstenar som kan fastna i gallgångarna trots att man inte har någon gallblåsa så du ska försöka undvika sånt som du inte har kunnat äta innan". WHAT?! Förstå att jag blev lite rädd, det låter ju som att det inte skulle vara någon skillnad alls att ha gjort operationen! Så jag frågade läkaren igår och han sa att jag skulle prova lite i sänder, ta det försiktigt men att jag på sikt ska kunna äta helt normal kost. När jag berättade för honom vad sköterskan hade sagt så skrattade han och sa att hon nog hade läst på lite för mycket, "det finns en minimal risk att det ska bildas stenar nu, det KAN hända men är ytterst sällsynd och med så mycket otur som du redan haft så skulle jag säga att risken är obefintlig för dig". Så jag lyssnar hellre på hans ord.

Moster Monica - vad säger du? Visst har väl läkaren rätt - det är inte särskilt stor risk att stenar bildas nu??


Operation

Idag har jag vart och köpt tidningar. En mat-tidning, en om träning och en föräldra-tidning. Imorgon är det nämligen operationsdags (ska ta bort gallblåsan och alla stenar) och jag är nervös och tror att jag inte kommer ha något att göra. Så jag har bunkrat upp med tidningar i massor. Jag får ha på mobilen på avdelningen så släng iväg ett sms om ni vill, jag kommer säkerligen att känna mig ensam.
Lite nervös inför själva operationen är jag också, märkligt nog. Jag borde inte vara det för det är en förhållandevis enkel titthålsoperation. Mest är det nog narkosen jag är lite orolig inför. Har aldrig fått narkos innan. Verkar läskigt! Men det går säkert bra. Ni kan väl tänka lite på mig.
Undrar om man får se gallstenarna efteråt, det vill jag nog! Kan spara dem i en sån där liten ask som ungarna sparar sina mjölktänder i ;-)

Wish me luck! Vi hörs efteråt.

Liv

Bilddagboken

Jag har uppdaterat min bilddagbok rejält nu. Har lagt in bilder från juli och fram till årsskiftet så det är gott om nya bilder. Dock har jag lösenordsskyddat den, så vill ni kika in där så hör av er så får ni lösenordet (smsa, ring, skriv i gästboken här, whatever). Adressen är http://livisen.bilddagboken.se

Positiv kyla

Det är kallt ute. Jättekallt, tycker jag som inte är van vid kyla. Norrlänningarna skulle säkert gå utan jacka här nere i söder. Men jag fryser. Det är tråkigt att frysa, och dessutom fryser jag alltid mest om näsan. Men tänker man såhär så skulle allt vara så himla jobbigt, så nu väljer jag att göra en lista med 10 saker som är positivt med kylan!

10 bra saker med kylan:
1 Jag får använda mina superfina, varma kängor!
2 Det är så skönt att komma in i värmen igen
3 Te smakar aldrig så gott som när man varit ute och frusit innan
4 Luften är oftast mycket lättare att andas när det är skåne-kallt
5 Det är faktiskt väldigt vackert ute när det är några minutgrader
6 Man blir vackert rosig om kinderna
7 Ju mer man fryser desto närmare våren kommer man
8 Ju kallare det är, desto mer underbart blir det när det blir varmt sen
9 Man får använda alla gosiga mössor och halsdukar och sånt
10 Man får kramas mycket för att bli varm

RSS 2.0